Vánoční strom pro Staroměstské náměstí bude z Pecky

19. říjen 2016

Praha našla svůj strom pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Bude jím smrk ztepilý, který vyrostl na soukromém pozemku nedaleko Pecky v Královéhradeckém kraji.

Smrk dosahuje výšky jednatřiceti metrů, rostl zhruba sedmdesát let a favoritem byl už loni. "Díky tomu, že strom z Pecky vyrostl na volném prostranství nedaleko lesa, je ideálně zavětvený a stane se jistě důstojnou ozdobou letošního adventu v Praze,“ říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Strom už prohlédli odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Dnešní laboratorní testy ukázaly, že je zdravý a pro instalaci na trzích vhodný: „Na základě odborného posouzení, které zahrnovalo také vyšetření akustickým tomografem a analýzu vzorků dřeva, mohu potvrdit, že strom je zdravý, vitální a je vhodný pro instalaci na Staroměstském náměstí,“ vysvětlil Jan Tippner, vyšetřující dendrolog.

Strom daruje Praze rodina Wolfových jako památku na Františka Wolfa, majitele okolních lesů, jehož předci sloužili už knížeti Trauttmansdorfovi. Po listopadu 1989 získal František Wolf v restituci lesy zpátky a až do letošního roku je spravoval.

Smrk ztepilý z Pecky ozdobí Staroměstské náměstí

„Můj muž si přál, aby jeho strom udělal radost všem, kteří na Staroměstské náměstí během vánočních trhů zavítají. Takto mu splníme jeho přání, i když se ho už sám nedožil,“ říká Alena Wolfová.

Nadšení jsou i obyvatelé Pecky. „Jsem pyšná, že je letošní strom pro Prahu z naší Pecky, která je historicky úzce propojená s událostmi v Praze prostřednictvím Kryštofa Haranta, nejvýznamnějšího pána na hradě Pecka. Vážím si toho, že pan Wolf tak nádherný strom nabídl, aby pomohl zviditelnit naše krásné městečko, perlu Podkrkonoší,“ říká starostka Pecky Hana Štěrbová.

Smrk bude pokácen v neděli 20. listopadu. V noci z 21. na 22. listopadu ho organizátoři postaví na Staroměstském náměstí, rozsvítí se pak v sobotu 26. listopadu.

autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu