Islámské manželství znevýhodňuje ženu, napsala slovenská policie. Týrání pokládá jen za přestupek

Generální prokuratura na Slovensku prošetřuje konání tamní policie. Ta zlehčila případ týrání ženy proto, že konvertovala k islámu a vzala si muslima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí (ilustrační foto)

Domácí násilí (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Islámské manželství a zákon o rodině znevýhodňují ženu různými způsoby,“ tak odůvodnila v roce 2012 policie na Slovensku své rozhodnutí označit nahlášené domácí násilí pouze za přestupek. Upozornila na to koncem září slovenská televize JOJ. Rozhodnutím se nyní zabývá okresní prokuratura v Bratislavě.

Případ se týká manželství Slovenky s mužem saúdskoarabského původu, v průběhu kterého se žena dohromady třikrát obrátila na policii s tím, že jí muž ubližuje.

Podle odůvodnění policie ale oznamovatelka dobrovolně konvertovala k islámu a „fakticky přijala náboženské a společenské zvyklosti muslimské části populace.“ Zdůvodnění označil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár prostřednictvím své mluvčí za „obludné“. Muž je v současnosti ve vazbě, v případě překázání týrání mu hrozí až patnáct let za mřížemi.

Nenechte si ubližovat! Obětí domácího násilí je každá šestá žena

Číst článek

Podle deníku Pravda se s překlasifikováním trestného činu týrání pouze na přestupek setká na Slovensku zhruba každá čtvrtá týraná žena. Deník zároveň odkázal na případ z počátku roku, kdy násilník zastřelil dlouhodobě týranou ženu. Generální prokurátor Jaromír Čižnár tehdy upozornil na to, že policie případy týrání podceňuje a snaží se ženy přesvědčit, že se nic závažného neděje.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme