Systém doménových jmen na Internetu už neřídí americká vláda

19. říjen 2016

Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN), které od roku 1998 spravuje systém doménových jmen (DNS) a IP adres na internetu, bylo ještě do nedávné doby pod rozhodujícím vlivem americké vlády.

Přesněji řečeno, bylo kontrolováno americkým ministerstvem obchodu, resp. jeho úřadem National Telecommunications and Information Administration (NTIA). Od 1. října 2016 to již ovšem neplatí a toto datum se tak stalo velkým symbolickým přelomem v historii internetu.

I nadále bude sice sdružení ICANN kontrolovat základní technické a správní funkce kontroly internetu, avšak od nynějška se sdružení ICANN nachází pod smíšenou a pestrou mezinárodní kontrolou.

V tomto řídícím mixu mají zastoupení jednak různé vládní organizace, dále soukromé firmy, techničtí odborníci, osobnosti z akademické sféry a také různá sdružení uživatelů internetu z celého světa. Přechod mezi oběma érami řízení internetu byl přitom pomalý a nesnadný. Byl sice obecně plánován již na samém začátku činnosti ICANN v roce 1998, avšak v zájmu hladkého průběhu předání kontroly se jeho příprava protáhla.

Pokud jde o hlavní motiv předání „moci nad internetem” mezinárodní řídící radě, byla jím asi hlavně obava z možné fyzické fragmentace internetu. Řada států totiž chtěla budovat své národní internetové infrastruktury, relativně nezávislé na ICANN a tedy i na americké vládě. Pokud jde o běžné internetové uživatele, ti změnu v řízení systému doménových jmen spíše nepocítí.

Zdroje: Futurism, Phys.Org, Wired, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.