Putin bere Merkelovou vážněji než Obamu

19. říjen 2016

„Merkelová na Sibiř, Putin do Berlína!“ skandovali před dvěma týdny pravicoví radikálové v Drážďanech na shromáždění, které se konalo u příležitosti výročí sjednocení Německa. Putinův příjezd do Německa se teď stává realitou, píše německý deník Die Welt. Ruský prezident se má v Berlíně zúčastnit schůzky takzvané normandské čtyřky – tedy Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. Na pořadu jednání je konflikt na východní Ukrajině. Autor článku si v této souvislosti všímá vztahů ruského prezidenta a spolkové kancléřky.

Na začátku jejich vztahu testoval Putin – pokud jde o zahraniční politiku poněkud nezkušenou – Merkelovou následovně: Jednou se pokusil vést rozhovory bez tlumočníka. Putin mluví velmi dobře německy, Merkelová zase rusky. Kancléřka však trvala na překladu, aby dodržela formu setkání.

Muž s psíkem a žena se strachem z psů

Jak dále informuje Die Welt, jindy zase Putin konfrontoval kancléřku s malým psíkem. Merkelová od dětství trpí strachem ze psů. Od té doby charakterizuje jejich rozhovory chladná věcnost. Ruský prezident bere německou kancléřku mnohem vážněji než jiné Evropany. A dokonce i vážněji než amerického prezidenta Baracka Obamu, píše Die Welt.

Po dobu, kdy je Putin na návštěvě Berlína, smějí dokonce utichnout i zbraně v Sýrii. Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo dočasné zastavení bojů v syrském Aleppu. To měla být podmínka Merkelové. A sám Putin měl být původně na návštěvě Francie, cestu však odvolal kvůli výrokům francouzského prezidenta Francoise Hollanda.

Místo do Paříže tedy zamířil do Berlína. Německá pozvánka ale v žádném případě neměla urazit Francii. Naopak. Francie i Německo jsou ve vztazích vůči Rusku stále zajedno. Konečně, berlínské schůzky se účastní prezident Hollande a také jeho ukrajinský kolega Petro Porošenko. Tolik Die Welt.

autor: kte
Spustit audio