Chce se pan ministr setkat s dalajlamou? Měl by opustit vládu, napadl Ovčáček Hermana

Schůzkou s dalajlamou se ministr kultury prohřešil proti zahraniční politice české vlády a poškodil obraz České republiky v Číně. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to ve středu prohlásil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. "Pokud se pan ministr chtěl setkat s dalajlamou, měl by vládu opustit," řekl Ovčáček na adresu Daniela Hermana. Naopak úterní prohlášení ústavních činitelů kvitoval jako výraz uznání celistvosti Číny od jejího rovnocenného partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček.

Jiří Ovčáček. | Foto: Fotobanka Profimedia

Podle Jiřího Ovčáčka bylo setkání Hermana s tibetským duchovním představitelem porušením jednotné zahraniční politiky České republiky. Ministr kultury schůzkou s aktérem cizí exilové vlády projevil neúctu Čínské lidové republice, která by jako partner měla být respektována, uvedl mluvčí Hradu.

ANKETA: 'Akt řiťolezectví, fiktivní ekonomické zájmy i adekvátní reakce,' myslí si poslanci o sporu kolem dalajlamy

Číst článek

"Pokud se pan ministr chtěl setkat s dalajlamou, měl by vládu opustit," prohlásil Ovčáček s tím, že na Hermanově iniciativě neshledává nic hrdinného. "Odvážné je, když se někdo s někým setká a je za to médii kritizován, a ne vychvalován. Taková setkání poškozují obraz České republiky v Čínské lidové republice. Až pan ministr nebude ministrem, nechť se schází s dalajlamou, jak je libo," uvedl.

Prohlášení čtveřice ústavních činitelů, které na sebe od úterního večera strhává pozornost, Ovčáček naopak považuje za podtržení celistvosti Číny, kterým vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou a prezident Miloš Zeman vyjádřili své partnerství. "Rozhodně nejde o žádné podlézání, poklonkování," ohradil se mluvčí vůči dotazu moderátorky. "Nevidím na tom nic nevhodného nebo nestandardního."

Ovčáček se vyjádřil také ke kauze zpožděného letu do Bratislavy. "Rozhodně není vina na straně pana prezidenta, to je lež," oponoval moderátorce. "Letiště velmi dobře vědělo, kdy pan prezident poletí, a mohlo uzpůsobit provoz."

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Ovčáčkem o současných kauzách ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se setkal s dalajlámou. Vy jste na to konto na Twitteru napsal, že to bylo pouze pro mediální slávu a že ministr poškozuje zájmy České republiky a jejích občanů. To je vaše vyjádření, nebo reprezentuje názor pana prezidenta?

Samozřejmě, že reprezentuje názor pana prezidenta. V uplynulých měsících i letech jsme byli svědky toho, že novináři kritizovali údajný nesoulad zahraniční politiky vlády a Pražského hradu. A prohlášení nejvyšších ústavních činitelů je důkazem toho, že tato linie zahraniční politiky je jednotná. Vydali prohlášení, ve kterém podtrhli územní celistvost Čínské lidové republiky. A toto prohlášení bylo reagencí na setkání člena vlády s dalajlamou.

Reakce na Zemana a Sobotku: zákonodárci se sešli v Senátu s dalajlamou, VŠ vyvěsily tibetskou vlajku

Číst článek

Celistvost Čínské lidové republiky ale nikdo nezpochybňoval.

Je nutné zdůraznit, že dalajlama je představitel exilové vlády a samozřejmě pro Čínskou lidovou republiku jde o citlivé téma. Něco jiného jsou soukromá setkání, něco jiného je zcela legitimní setkání občanů na Hradčanském náměstí na podporu dalajlamy, něco jiného ale je, když se s dalajlamou sejde představitel vlády ještě na půdě ministerstva a za lesku fotoaparátů a ve světle televizních kamer.

Mluvil jste o svém vyjádření s panem prezidentem? Je to i jeho postoj?

O tom vyjádření jsem s panem prezidentem hovořil. Myslím, že to přesně vystihuje tu situaci. Pokud by pan ministr skutečně chtěl soukromé setkání, tak si k tomu nepozve novináře a nenechává se tam fotit, točit a proslavovat přes veřejnoprávní televizi. To je myslím jednoznačná záležitost.

Daniel Herman přijal dalajlamu jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, protože do jeho agendy spadají duchovní věci. Nebylo by naopak špatně, kdyby se s dalajlamou nesetkal?

Ministr kultury Daniel Herman se v pondělí sešel s dalajlamou | Foto: ČTK

Pan ministr Herman je členem koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky. A tato koaliční vláda podniká kroky ve vztahu k Čínské lidové republice ve směru strategického partnerství, má zájem na investicích, má zájem na spolupráci s Čínskou lidovou republikou. To prohlášení bylo pouhým konstatováním. Já jsem poněkud překvapen některými prudkými reakcemi. Je to stejné, jako kdyby se ústavní činitelé usnesli, že Česká republika je členem Severoatlantické aliance.

Ptám se znovu: nebylo by špatně naopak, kdyby se Daniel Herman s dalajlamou nesetkal?

Pokud se pan ministr chce setkávat s dalajlamou, tak v prvé řadě by měl tuto vládu opustit, jestliže nesouhlasí s její zahraniční politikou. Je to na jeho zvážení a já rozhodně nebudu pana ministra k ničemu vyzývat. Ale…

I sám premiér řekl, že Česko je demokratickou zemí, kde se každý může scházet, s kým uzná za vhodné. Kde tedy vidíte ten nesoulad s tím, že se ministr kultury, tedy člen kabinetu premiéra Sobotky, setkal s dalajlamou?

Právě o tom hovořím. Prostě a jednoduše pan ministr narušil jednotnou linii zahraniční politiky České republiky. To je věc, která byla často vytýkána a neprávem panu prezidentovi. Teď se takového kroku reálně dopustil ministr kultury. Byl to krok zbytečný…

Velice se omlouvám, ale můžete mi ještě jednou zopakovat, čím porušil jednotnou linii české zahraniční politiky ministr Herman?

Tím, že se sešel s představitelem exilové vlády. Česká republika uznává Čínskou lidovou republiku, uznává její územní celistvost, ostatně Tibet byl ustanoven součástí Číny už v roce 1907 na základě anglo-ruské dohody…

Ale promiňte, dalajlama sám upozornil, že už se politice nevěnuje, že mu vůbec nejde o nějaké odtrhávání Tibetu, že mu jde pouze o tibetskou kulturu.

Tady je důležité partnerství. A máte vždy dvě strany a Čínská lidová republika takovou věc vnímá velmi negativně. Proto je velmi důležité, že nejvyšší ústavní činitelé vydali toto prohlášení…

Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky, chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.
Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet.
Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.

A musíme to tedy vnímat optikou Čínské lidové republiky?

K dialogu jsou potřeba vždy nejméně dva partneři. V tomto případě došlo pouze k tomu, že vláda a prezident republiky podtrhli to, co Česká republika i předchozí Československo vždy uznávaly. To znamená územní celistvost Čínské lidové republiky. Znovu opakuji, to je stejné, jako kdyby se ústavní činitelé usnesli, že Česká republika je součástí Evropské unie. To je prostě daná věc, je třeba tuto věc dodržovat ve vztahu k partnerovi, kterým je v tomto případě Čínská lidová republika. Není to žádné podbízení. To v žádném případě.

Dnes se s dalajlamou setkalo zhruba 50 poslanců a senátorů. Ti také podle vás poškozují Českou republiku?

To je ale zcela věc poslanců a senátorů. Něco jiného, když tak učiní veřejně a před novináři člen koaliční vlády. To je zcela věc poslanců a senátorů, nikdo jim přece nemůže zakazovat takovou záležitost a nikdo jim to nemůže vyčítat. Je to jejich právo.

A jsou tu nějaké konkrétní důkazy, že ministr kultury poškodil zájmy České republiky? Obrátili se na vás už z čínské ambasády, stahují od nás čínské firmy domluvené investice nebo tu mluvíme hypoteticky a ještě žádná reakce nebyla?

Kvůli setkání politiků s dalajlamou byla na Hradě čínská velvyslankyně, oznámil Kmoníček

Číst článek

Čínská strana vydala v této věci prohlášení, kdy zaznamenala setkání pana ministra s dalajlamou, samozřejmě vyjádřila svůj protest a zároveň také zaznamenala prohlášení nejvyšších ústavních činitelů. A právě v tuto chvíli, kdy se spolu bavíme, tak u pana prezidenta na návštěvě je pan ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. A právě tyto otázky spolu právě teď řeší.

Není to už takový folklor, že se čínská strana nějak vyjádří, ale na dlouhodobé vzájemné ztahy to nemá žádný trvalý vliv?

V každém případě je třeba zdůraznit, že máme zájem jako Česká republika, teď nemluvím jen o panu prezidentovi, ale i o vládě, na dobrých vztazích s Čínskou lidovou republikou. A partnerství se vyznačuje vzájemným respektem. A já myslím, že krok pana ministra nebyl vyjádřením vzájemného respektu. Mimoto, není na tom ve své podstatě nic odvážného. Odvážné je sejít se s někým a být za to kritizován, nikoliv být za to chválen médii. Samozřejmě sledujeme novinové komentáře, vyjádření v televizi, ty chvalozpěvy na pana ministra. Já na tom nic hrdinného nevidím. Je velmi dobře, že ústavní činitelé vydali toto prohlášení. Je to jasný signál partnerství. My přeci s Čínskou lidovou republikou nechceme vést žádné zbytečné spory.

Když mluvíte o česko-čínských hospodářských vztazích, podle ministra financí Andreje Babiše jsou ekonomické vztahy jasné. Bilance, že dovážíme desetkrát víc, než vyvážíme, je stejná. Není ten akcent na Čínu, jako na ekonomického partnera výhodného i pro Českou republiku, přehnaný?

Nikoliv. Samozřejmě, pan prezident zaznamenal vyjádření Andreje Babiše. To je postoj, který je dlouhodobý. Pan prezident s ním nesouhlasí. My jsme na začátku navázali strategické partnerství s Čínskou lidovou republikou a je samozřejmě cílem vlády i pana prezidenta, aby se podíl investic postupně zvyšoval. To samozřejmě nejde mávnutím kouzelného proutku z měsíce na měsíc. Ale jak informoval Czech Invest, rýsuje se 16 projektů ve spolupráci s Čínskou lidovou republikou. V listopadu se na Pražském hradě uskuteční česko-čínské podnikatelské fórum a tam už se dozvíme konkrétní informace.

Ministr financí Andrej Babiš rovněž řekl, že setkání s dalajlamou nemůže mít na českou ekonomiku dopad. Mýlí se podle vás tedy v tomto?

Samozřejmě taková věc může mít vliv neblahý a negativní. To je názor pana ministra financí. Já mu ho nebudu brát, nebudu ani vynášet nějaké silné soudy. Nejvyšší ústavní činitelé jsou jiného názoru a vědí, proč tak činí.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík v tomto pořadu řekl, že „zájmy České republiky v očích světa poškozuje přílišné lezení do zadku Číně. I Čína ctí partnery, kteří mají svou úroveň. Já nemám vůbec nic proti obchodním a diplomatickým vztahům s Čínou, ale to neznamená, že nám takové vztahy budou ubírat možnost setkat se třeba s duchovním vůdcem Tibetu.“ Nepoškozujete touto optikou vy zájmy České republiky v očích světa, když příliš hledíte na to, aby čínská strana nebyla ničím rozzlobená. Neděláme tak ze sebe slabšího partnera?

V žádném případě. Budu se opakovat, ale ono prohlášení ústavních činitelů je pouhým konstatováním, že Česká republika uznává územní celistvost Čínské lidové republiky. To je věc, kterou činí všichni partneři Čínské lidové republiky včetně USA. Rozhodně nejde o nějaké podlézání, poklonkování,…

Já se ptám konkrétně i na tu vaši reakci, kterou jste takzvaně tweetnul. Tedy že jste kritizoval ministra kultury. Říkáte, že je to postoj i pana prezidenta.

V každém případě na tom trvám. Taková setkání poškozují obraz České republiky v Čínské lidové republice. Je to zbytečné. Až pan ministr nebude ministrem, nechť se schází s dalajlamou, kdy mu bude libo.

A nemůže v nás opravdu vidět Čína z tohoto úhlu pohledu slabšího partnera?

V žádném případě. Je to výraz partnerství. My potřebujeme úroveň přátelství, samozřejmě ne úplně za každou cenu, ale je slušností k partnerovi se takto vyjádřit. Nevidím na tom nic nevhodného, ani nic nadstandartního. Je to prosté konstatování. Daného stavu, mimochodem.

Kdo může za Bratislavu?

Kdo může za pozdní příjezd české delegace v čele s prezidentem Zemanem na státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, o tom vede aktuálně Hrad spory s letovými dispečery. Vyjasnit by to měl ministr dopravy Dan Ťok (ANO) v sobotu na schůzce s prezidentem Zemanem. Těch verzí, proč se to stalo, bylo několik. Proč jste, pane Ovčáčku, nejprve tvrdil, že za zpoždění mohlo špatné počasí, což následně analýza dat o počasí vyvrátila?

Neumí pracovat s informacemi, nechápe letový provoz. Mluvčí dispečerů se pustil do Ovčáčka

Číst článek

Když jsem hovořil o povětrnostních podmínkách, tak jsem hovořil o variantě protivětru. Na tom samozřejmě trvám. Letěli jsme malým letadlem, to je samozřejmě citlivější…

Promiňte, já jsem tomu rozuměla zkrátka tak, že to vaše první vyjádření bylo, že za to, že jste dorazili pozdě, může špatné počasí. Ty zprávy o počasí to vyvracejí. Proto se na to ptám.

Vy se odvoláváte na některé věci, které se objevily v médiích. Objevilo se v médiích neuvěřitelné množství bohapustých lží o panu prezidentovi. Pana prezidenta nesmírně mrzí to zpoždění při příjezdu na státní pohřeb…

Ještě k tomu vašemu tvrzení, abychom to nezamluvili. Proč jste říkal, že za to může špatné počasí?

Protože je to daný fakt. Tam se zkombinovalo několik faktorů, o kterých jsem hovořil. To znamená, platí A, B i C. Ale já nechci situaci dále eskalovat…

Poslední rozloučení s prvním slovenským prezidentem Michalem Kováčem | Foto: ČTK

Já taky ne, ale jak může daný fakt A platit, pakliže podle meteorologů daný fakt A prostě neplatí?

Pokud letíte malým letadlem a máte protivítr, tak samozřejmě nemůžete letět v té příslušné letové rychlosti, kterou máte naplánovanou.

Ale to potvrdilo i bratislavské letiště zpětně, že jste nemohli doletět pozdě kvůli povětrnostním podmínkám.

Bratislavské letiště hovořilo o podmínkách při přistání. Něco jiného jsou podmínky v letové hladině. Ale já nechci příliš zabíhat do podrobností. Pan ministr Ťok byl velmi laskav, že se na celou věc podívá. V sobotu bude krátce informovat pana prezidenta o tom, co v této věci zjistil…

Abych si to ujasnila: teď tedy tvrdíte, že za pozdní přílet přece jen může počasí, je to tak?

Paní redaktorko, já jsem Vám řekl, že to bylo několik faktorů. Vy se stále zabýváte počasím, ale těch faktorů je více…

Já se ráda budu věnovat i těm dalším. Jen jsem chtěla mít jasno v tom, jestli počasí za to může nebo nemůže. Ale můžeme letět dál.

Je to souběh tří faktorů. Tím prvním je, že se nestandardně letělo z Letiště Václava Havla, došlo k opožděnému odletu. Dalším faktorem byl protivítr. A tím třetím faktorem, že celý státní pohřeb nebo jeho zahájení se urychlilo. Bylo dohodnuto, že pan prezident má kondolovat v 11:35. Zahraniční delegace měly naplánovány kondolence od 11:30. To, co se objevilo v médiích, jsou lži a každý si to může ověřit na příslušných webových stránkách.

Pojďme se tomu věnovat postupně. Vy tedy říkáte, že další faktor bylo pětiminutové zpoždění na Letišti Václava Havla. Že za to mohou pracovníci letového provozu. Ti označují vaše tvrzení za lživé a účelové. Richard Klíma, ředitel vnějších vztahů řízení letového provozu, tvrdí, že za těch prvních pět minut zpoždění si může prezidentský speciál sám, protože měl podaný letový plán na 10:30 a o povolení k pojíždění požádal až v 10:35. Není chyba tam? Proč pilot požádal později o pět minut?

Rozhodně ne. Odlet byl naplánován na 10:35 a letadlo zažehlo motory v 10:34.

Když tedy Richard Klíma tvrdí, že jste měli podaný letový plán na 10:30 a vy říkáte na 10:35, tak pan Klíma nemluví pravdu?

Já nechci hodnotit výroky pana Klímy. Já mohu hodnotit výroky na příklad výroky generálního ředitele řízení letového provozu, které vysoce oceňuji. V každém případě došlo k souběhu několika faktorů. Pana prezidenta těch devět minut zpoždění velmi mrzí. Hovořil o tom i se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou v Polsku na summitu prezidentů Visegrádské čtyřky. Ze zahraničních delegací byl jenom česká na úrovni prezidentské. Byli tam prezidenti dva, současný i bývalý. To zpoždění v žádném případě nezpůsobil pan prezident.

Takže všichni z delegace byli na palubě letadla včas a letoun ani o pět minut později nepožádal o start...

Pan prezident se přesně držel informací, které obdržel do protokolu. Přesně přijel na letiště, přesně v daný čas nastoupil do letadla, dokonce o trochu dříve, proto také letadlo zažehlo motory o trošičku dříve. Rozhodně není vina na straně pana prezidenta. Velmi se mi nelíbilo, když jsem se v některých médiích dočetl dokonce, že nestihl státní pohřeb. To je prostě lež. Pan prezident absolvoval drtivou část státního pohřbu včetně návštěvy katedrály sv. Martina, byl v prezidentském paláci, kondoloval vdově po Michalu Kováčovi. To znamená, že se jedná o další podzimní antizemanovskou kampaň.

Ještě k situaci na Letišti Václava Havla: stále trváte na tom, že jste měli dostat absolutní přednost před letadly a že jste ji nedostali?

Takový let se neoznamuje ráno před odletem, letiště velmi dobře vědělo, kdy pan prezident poletí, dobře vědělo v kolik hodin, to vše bylo dodrženo, a mohlo uzpůsobit letový provoz odletu speciálu. Pan prezident běžně létá s vojenského letiště Praha-Kbely a tam takové potíže samozřejmě nevznikají. Proto hovořím o souhře několika faktorů, které se prostě sešly…

Říkáte, že jste nedostali absolutní přednost. Ffaktem je podle záznamů, že přednost jste dostali před několika letadly, ale pak jste už nemohli dostat přednost před přistávajícím letadlem Travel Servisu zkrátka proto, že by mohli být ohroženi jak cestující v tomto letadle, tak prezidentský speciál. Stále vidíte v tomto chybu letových dispečerů?

Opožděný příjezd na pohřeb? Protokol prezidenta Kisky se teprve učí, říká mluvčí Klause

Číst článek

Samozřejmě je v první řadě třeba zabezpečit bezpečnost cestujících. Ale proto je třeba věci lépe plánovat. To letadlo se nezjevilo samo od sebe. Já nechci přinášet další obvinění letového provozu. Řízení letového provozu dopředu vědělo, že to letadlo poletí…

Mluvíme-li o dobrém plánování, neměla být přece jen lépe naplánovaná časová rezerva, s kterou jste měli doletět do Bratislavy a následně dorazit na hrad?

Program prezidenta je načasován na minuty…

Ano, ale polská delegace byla na místě už po 11. hodině na příklad. Proč ne česká?

Ovšem to nebyla delegace prezidentská. To se může stát. Je to nemilé, neblahé a samozřejmě každý to hned zneužívá proti panu prezidentovi. Tím každý myslím média.

Vy mluvíte o těch reakcích médií, ale já mám i reakci posluchače, který na Facebooku 20minut píše: „Pánové, zpozdit se na večerní tabuli, to bych chápal, ale na pohřeb, to je naprostá ostuda. A fakt, že jste to měli naplánováno takzvaně TIP-TOP, je málo omluvitelný. My normální lidé chodíme na letiště dvě hodiny před odletem. Mimoto, na pohřby chodíme zásadně s časovou rezervou. Proč? Nejen proto, abychom zemřelému prokázali úctu, ale také právě proto, abychom se vyvarovali situacím, které mohou být pro hlavu státu a potažmo pověst České republiky zásadní. Toto není jakkoliv omluvitelné. Chyba je zcela jasně na vaší straně.“ Jak se vám to poslouchá? Není přeci jen na místě přiznat chybu, že jste špatně rozvrhli čas? To se přece může stát každému.

Já mohu hovořit za pana prezidenta a tady znovu zdůrazňuji a je to i vzkaz posluchači Radiožurnálu, že to opravdu není chybou prezidenta republiky.

Nedávám vinu panu prezidentovi, jen si myslím, jestli jeho spolupracovníci neměli lépe naplánovat ten harmonogram, protože jak říkáte, pan prezident ho ctil a byl všude přesně. Neměl být naplánován jinak s větší časovou rezervou?

Program pana prezidenta je plánován na minuty a s tím se toho nedá moc dělat. To je u všech zahraničních cest, krajských cest, je třeba dodržet časový rámec. Je škoda, že kvůli tomuto incidentu média trošku zapomněla na Michala Kováče.

Karolína Koubová, mls, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme