Šíitské jednotky nemají bojovat o Mosul. Nepodporujeme je, říká velitel koaličních jednotek

Mezinárodní koalice bojující v Iráku a vedená USA nepovažuje šíitské milice za účastníky operace v Mosulu. Účast šíitů v osvobozování sunnitského města je předmětem debat, protože panují obavy z toho, že šíité vyvolají po vstupu do města třenice a budou útočit na sunnity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koalice podporuje jenom ty složky, které podléhají přímému velení iráckých bezpečnostních sil

Koalice podporuje jenom ty složky, které podléhají přímému velení iráckých bezpečnostních sil | Zdroj: Reuters

Gary Volesky, který velí koaličním operacím proti Islámskému státu (IS), dnes řekl, že koalice nepodporuje šíitské složky lidových mobilizačních sil (PMF). „Co se týká šíitských PMF, koalice podporuje jenom ty složky, které podléhají přímému velení iráckých bezpečnostních sil, a to není případ šíitských PMF," řekl Volesky. „Takže my je nepodporujeme," dodal.

PMF se zúčastnily bojů proti radikálům z IS v jiných iráckých městech a byly obviněny z toho, že situaci využívají k vyřizování účtů se sunnity. Připisují se jim vraždy a únosy stovek lidí. Agentura Reuters v pondělí oznámila, že irácká vláda s těmito oddíly nepočítá pro Mosul, ale chce je nasadit k osvobozování menších měst v okolí.

Boje o Mosul vstoupily do třetího dne, účastní se jich irácké bezpečnostní síly a kurdští pešmergové. Ve městě je kolem 1,5 milionu lidí a odhaduje se, že IS tam má možná 5000 až 6000 svých bojovníků.

Spojenecká vojska pokračují v ofenzivě směrem na Mosul. Ve městě je čekají lidské štíty a únikové tunely

Číst článek

Irácký generál Tálib Šaghatí dnes vyzval Iráčany bojující v řadách IS v Mosulu, aby se vzdali. Za IS bojují také cizinci, ale Šaghatí neupřesnil, kolik jich v Mosulu je. Proti postupujícím Kurdům i armádě se IS brání, vyslal proti nim auta naplněná výbušninami a ostřeluje je minometnou palbou.

Jeden z iráckých velitelů agentuře AP řekl, že jeho jednotka je asi kilometr od Hamdáníje, která leží 30 kilometrů východně od Mosulu. V úterý proti jeho jednotce IS vyslal 12 aut s bombami, ale všechna vybuchla dřív, než dorazila k cíli. Více škod podle něj napáchala minometná palba, ale počet mrtvých ani raněných tento zdroj neuvedl.

Z Mosulu prchají tisíce lidí

Podle humanitární organizace Save the Children v minulých deseti dnech uprchlo z Mosulu do nejbližšího uprchlického tábora asi 5000 lidí a další tisíce prý čekají na možnost dostat se tam také. Podle Save the Children jde o vládní tábor, který je "zaplaven odpadky a výkaly, takže je tam velké riziko rozšíření nemocí."

V táboře je 9000 osob, mají k dispozici 16 latrín a většina má přístup pouze k užitkové vodě. „Tamní podmínky jsou nejhorší, jaké jsme viděli, a to čekáme, že se tam vydají tisíce dalších lidí," citovala AP Tárika Kádira z mosulské odbočky této organizace.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes oznámil, že 900 lidí z Mosulu uprchlo do Sýrie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme