Až 12 let vězení za podporu terorismu. Zpřísnění trestů schválila sněmovna

Postihy za podporu terorismu budou zřejmě přísnější. Změny zavede podle požadavků mezinárodních organizací novela trestního zákoníku, kterou schválila Sněmovna zrychleně už v úvodním kole projednávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Pelikán

Robert Pelikán | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Například u vycestování bude stačit, když prokážeme, že ten člověk cestoval do výcvikového tábora nějaké výcvikové skupiny. Už nemusíme prokazovat, co potom chtěl dělat. V tom je obrovský posun,“ uvádí příklad ministr spravedlnosti z hnutí ANO Robert Pelikán.

Zákon mimo jiné zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu i jeho propagaci. Mezi dalšími novými trestnými činy je vedle podpory a propagace terorismu také vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině.

Novela přísněji postihuje i loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody nebo vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

Předloha teď míří k posouzení do Senátu. Počítá například s tím, že za veřejné schvalování spáchaného teroristického útoku bude pachateli hrozit 3 až 12 let vězení.

Nutnost schválit předlohu zrychleně už v prvním čtení hájilo ministerstvo spravedlnosti možným zhoršením ratingu Česka a možným omezením nebo blokováním mezinárodních obchodů českých firem. Hrozilo, že finanční styky s ČR budou posuzovány jako rizikové.

Jana Čermáková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme