Poslední cesta plná barev. Pardubické krematorium připomíná pohádkovou chaloupku

16. říjen 2017
Česko – země neznámá

Málokdo dokáže při prvním pohledu na pardubické krematorium odhadnout, co se uvnitř odehrává. Slavná východočeská stavba, která hrála významnou roli ve filmu Spalovač mrtvol, připomíná spíše pohádkovou chaloupku.

Až do roku 1919 bylo v českých zemích zakázáno pohřbívání jinak než do země. Církev se dlouhá desetiletí stavěla striktně proti. Za zavedení zpopelňování ale sílily hlasy hlavně lékařů a epidemiologů a také široké vrstvy vzdělaných lidí. Vznikla dokonce i Společnost přátel žehu, jejichž hlavní ideou byla právě propagace kremace. Situaci změnil až zákon známý jako Lex Kvapil, který měl jediný paragraf: pohřbívání žehem je povoleno. A tak bylo i v Pardubicích potřeba postavit adekvátní prostory.

Když se zveřejnila výzva k podávání projektů na budovu krematoria, přihlásilo se 93 různých návrhů. Často šlo o projekty neuvěřitelně odvážné i v atmosféře první republiky. Některé z nich jsou dodnes k vidění v přízemních prostorách krematoria. Městské radě se ale nelíbil žádný z návrhů. Nakonec vybrala v pořadí druhý projekt Pavla Janáka a požádala ho o dopracování.

Stavba začala v roce 1921 a první žeh proběhl se vší slávou o dva roky později. Celkový náklad i se zařízením žároviště a ostatního příslušenství dosáhl téměř dvou milionů prvorepublikových korun.

Stále používané varhany

Pardubické krematorium je budova neobvyklá. Lidem připomíná perníkovou chaloupku nebo stavbu z pohádky o Mrazíkovi. Vznikla v rondokubistickém stylu, slovanskými motivy ji vyzdobil profesor František Kysela.

V interiérech krematoria se točil trezorový film Spalovač mrtvol

Hlavní obřadní síň je vymalována žlutými slunci na světle modrém podkladě. Nad pomyslným oltářem, dnes katafalkem, byl dříve nápis z Bible: Já živ jsem, i vy živi budete. Ten byl ale v sedmdesátých letech odstraněn. Nade dveřmi najdete kúr s velkými varhany, na které se při obřadech dodnes hraje.

Krematorium prošlo několika rekonstrukcemi a dostavbami. Nahradily se například staré koksové pece novými plynovými, umístěnými už v nové budově. Dostavěla se i menší obřadní síň a nové kolumbárium, tedy prostor pro uchovávání uren. Původní kolumbárium bylo zabudováno do bočních stěn. Dnes stojí pardubický Dům světla uprostřed Centrálního hřbitova a od roku 2010 je národní kulturní památkou.

Budova pardubického krematoria budí vášně už 100 let

Dny otevřených dveří

Aby si lidé mohli jedinečnou a bezesporu zajímavou stavbu prohlédnout i jindy, než když se přichází rozloučit se svými blízkými, pořádají Služby města Pardubice Dny otevřených dveří. Návštěvníci mohou navštívit malou a velkou obřadní síň a seznámit se s moderními kremačními technologiemi.

Při kulatých výročích se v prostorách obřadní síně promítá trezorový film Spalovač mrtvol, který právě v pardubickém krematoriu natočil v roce 1968 Juraj Jakubisko.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.