Jsem pro zachování ruských sankcí, řekl Sobotka. Zpřísňovat je ale nechce

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro zachování protiruských sankcí až do doby, než dojde k výraznému posunu při ukončení konfliktu na východě Ukrajiny. Jejich případné zpřísnění by ale nepodpořil. Předseda vlády to řekl na jednání sněmovního evropského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka | Foto: Martin Svozílek

Ačkoli mohou mít sankce podle Sobotky negativní dopad na hospodářství a pro Česko nebylo jednoduché je přijmout, je pro jejich zachování. Evropská unie musí podle jeho slov vystupovat vůči Rusku a Ukrajině jednotně. Jen tak si prý dokáže vynutit respekt.

Zrušme co nejrychleji protiruské sankce, řekl podle ruské agentury Mládek. Ministr se brání

Číst článek

"Je jasné, že sankce musí být nadále navázány na plnění minské dohody," uvedl na jednání Sobotka. Jejich zmírnění nebo zrušení si umí představit v případě, že dojde k výraznému pokroku při plnění dohody, která má zajistit ukončení konfliktu na Ukrajině. Sobotka zatím nemá informace o tom, že by se někdo na summitu chystal zrušení sankcí navrhnout.

V podkladech pro jednání summitu podle něj není ani návrh na zpřísnění sankcí a Sobotka si neumí představit, že by ho někdo nadnesl na místě a očekával jeho schválení bez vypracování předběžné analýzy dopadů na ekonomiku. Kdyby k takovému návrhu přesto došlo, Sobotka by ho nepodpořil.

Ruské sankce a ministr Mládek

Otázce na zachování sankcí čelil nedávno i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ten se ostře ohradil proti textu ruské agentury TASS, která informovala, že ministr nepovažuje sankce za rozumné. Podle Mládka agentura význam jeho slov posunula. Z kompletního přepisu rozhovoru, který zveřejnil, vyplývá, že podle Mládka sankce přinesly problémy některým českým exportérům, nejde ale o zásadní problémy.

Mládek zároveň naznačil, že sankce nejsou jedinou příčinou současného poklesu vzájemného obchodu mezi Českem a Ruskem.

ČTK, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme