Vytáčky s uznáním ‚zmanipulovaných‘ voleb? Taktika spálené země se Trumpovi může vymstít

Poslední prezidentská debata – a spolu s ní i poslední šance Donalda Trumpa, jak vyhrát přízeň tolik potřebných nerozhodnutých voličů. Republikánský kandidát však svou šanci zmařil, protože se opět vydal cestou rozohnění, píše ve své čtvrteční analýze agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trumpova taktika spálené země se může obrátit i proti němu samotnému, míní Reuters.

Trumpova taktika spálené země se může obrátit i proti němu samotnému, míní Reuters. | Zdroj: Reuters

„Uvidíme, až to přijde. Pak vám to řeknu. Zatím vás budu napínat,“ opáčil Donald Trump na otázku moderátora, zda přijme výsledky prezidentských voleb, pokud v souboji s Hillary Clintonovou prohraje. Trumpovu kampaň přitom dlouhodobě lemují výroky o možných manipulacích s hlasy ve prospěch demokratky Clintonové.

Ta Trumpova slova označila za úsměvná, ale zároveň velmi znepokojivá, a nazvala je hanobením americké demokracie. „Jsme tu 240 let. Měli jsme svobodné a férové volby. Přijali jsme výsledky, i když se nám nemusely líbit. A to se očekává od kohokoli, kdo během voleb stane na debatním pódiu,“ prohlásila Clintonová a dodala, že ji její protivník „zděsil“.

Nechutná ženská, zaútočil Trump na Clintonovou. Ani poslední debata se neobešla bez urážek

Číst článek

Donald Trump svou sokyni na oplátku nazval „nechutnou ženskou“ a imigranty souslovím „bad hombres“ (volně „špatní chlápci“ – pozn. red.); nesmiřitelné linie se držel i v diskutované otázce potratů. Tato rétorika hrála na osvědčenou strunu Trumpova tvrdého voličského jádra, ale nerozhodnuté voliče podle Reuters pravděpodobně odradila. A právě ty Trump, jemuž předvolební průzkumy nepřejí, potřebuje.

Rizikové titulky

„Když zaostáváte v průzkumech, nepotřebujete druhý den ráno titulek, že nepřijmete výsledky voleb,“ uznal pro Reuters republikánský stratég Ford O’Connell. Do voleb zbývají necelé tři týdny a Trump za Clintonovou zaostává v řadě států. Neuspěl ani ve srovnání se svým předchůdcem Mittem Romneym, kterému před čtyřmi lety více přály téměř všechny demografické skupiny voličů.

Zničení Země meteoritem by bylo lepší než vítězství Trumpa či Clintonové, myslí si mladí Američané

Číst článek

Straničtí stratégové před debatou upozorňovali, že Trump má sledované události využít k rozšíření voličské základny. Trump je neposlechl, nebo ho možná nezajímali, píše Reuters. V posledním televizním střetu se svou soupeřkou se držel strategie namířené k zajištění svých nejhorlivějších voličů, zatímco útoky na charakter a důvěryhodnost Clintonové chtěl od účasti odradit už tak skeptické mladé liberály.

Jenže může tím na poslední chvíli dosáhnout pravého opaku. „Riziko taktiky spálené země je, že lidi spíš vyburcuje, než odradí,“ vysvětluje Michael McDonald z Floridské univerzity, který analyzuje chování voličů. Podpora Clintonové v severovýchodních státech podle něj překvapivě rychle roste.

Masový online průzkum States of the Nation agentur Reuters a Ipsos odhaduje, že pokud by se volby konaly nyní, měla by Clintonová 95procentní šanci zvítězit ve sboru volitelů o přibližně 118 hlasů.

Poslední debata kandidátů na amerického prezidenta Hillary Clintonové a Donalda Trumpa | Foto: Reuters

Ožehavá cesta

Trump se zjevně rozhodl svou voličskou základnu rozohnit, místo aby ji rozšířil. Průzkumy moudrost takové strategie zpochybňují, míní Reuters. Trumpovo jádro bílých, mužských voličů z dělnické třídy může podle očekávání volit ve velkém, ale k výhře to pravděpodobně nepostačí. Miliardář si stojí dobře například u bělochů v důchodovém věku, jenže podle odhadů jich už nyní odvolí 9 z 10, takže vymáčknout z nich víc hlasů půjde jen stěží.

A nemusí mu pomoct ani to, pokud se mu podaří odradit demokratické voliče. Jestli by se běloši dostavili ve větším než odhadovaném počtu a rasové menšiny naopak v nižším, průzkum States of Nation přisuzuje Trumpovi vítězství v Ohiu a Severní Karolíně a naději v Pensylvánii, Wisconsinu a Coloradu. I tak by však Clintonová měla 82procentní šanci na výhru.

A konečně je tu další riziko Trumpova zpochybňování férovosti voleb: svým stoupencům tak nechtě může vyslat signál, že na účasti ve volbách už nezáleží. 63letý Michael Sopko věří Trumpovi, ale už ne volebním přístrojům. „Všechny už jsou zmanipulované,“ prohlásil těsně před poslední debatou. „Podle mě jsou výsledky už dané.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme