Patolízalství, kritizují nevládní organizace prohlášení o jednotné Číně

Člověk v tísni, česká pobočka Amnesty International a další nevládní organizace kritizují společné prohlášení nevyšších ústavních činitelů České republiky. Ti po návštěvě dalajlamy sepsali prohlášení, že podporují jednotnou Čínu. Podle nevládních organizací takové prohlášení poškozuje obraz Česka ve světě a označily ji za patolízalství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetský duchovní dalajlama mluví na Hradčanském náměstí

Tibetský duchovní dalajlama mluví na Hradčanském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Patnáct českých nevládních organizací zareagovalo na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky k setkání dalajlamy s některými členy vlády. Organizace, mezi nimi například Člověk v tísni nebo Forum 2000, tvrdí, že Česko je suverénní demokratickou zemí. Proto nevidí důvod, proč by měli nejvyšší představitelé ujišťovat o své náklonosti otevřenými dopisy.

Podle ředitelky z Asociace pro podporu demokracie a lidských práv Sabiny Malcové ústavní činitelé podnikli krok, ke kterému nebyli nijak nuceni. „Jsme demokratická země a naši nejvyšší vládní činitelé se zachovali servilním a patolízalským způsobem. Myslíme si, že tím poměrně dost poškodili zahraniční politiku České republiky a její vnímání ve světě,“ prohlásila Malcová.

ANKETA: 'Akt řiťolezectví i adekvátní reakce,' myslí si poslanci o sporu kolem dalajlamy

Číst článek


Společné prohlášení prezidenta, premiéra a předsedů obou parlamentních komor vydalo ministerstvo zahraničí. V prohlášení se píše třeba to, že česká politika směrem k Číně vychází z principů strategického partnerství mezi zeměmi. Je v něm zmíněný také vzájemný respekt ke svrchovanosti a územní celistvosti Číny.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme