Stíhaná žalobkyně Máchová přišla o talár. Pelikán ji dočasně zprostil funkce

Stíhaná státní zástupkyně Dagmar Máchová od pátku nesmí pracovat jako žalobkyně. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) rozhodl, že ji postaví mimo službu do doby, než soudy pravomocně rozhodnou o její kauze. Policie žalobkyni známou z kauzy opencard či Nemocnice Na Homolce obvinila začátkem října kvůli vynášení informací z vyšetřovacích spisů týkajících se několika případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Státní zástupkyně Dagmar Máchová | Foto: ČT24

"Ministr spravedlnosti se rozhodl státní zástupkyni zprostit dočasně funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Zproštění je účinné od zítřejšího dne (pátku)," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Až do doby, než padne pravomocné rozhodnutí, bude Máchová pobírat polovinu platu.

Policisté vyslechli kolegy obviněné žalobkyně Máchové. Vyzvídala u nich informace?

Číst článek

Žalobkyni Městského státního zastupitelství v Praze policie obvinila na začátku října v souvislosti s kauzou Bereta. Spolu s ní stíhá bývalého policistu Igora Gáborika a vysoce postaveného důstojníka dnes již neexistující protikorupční policie Radka Holuba.

Máchová je viněna z přijetí úplatku a porušení pravomoci úřední osoby. Vyšetřovatelé ale nespecifikovali, kolik peněz měla inkasovat. Gáborik s Holubem čelí stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, z toho Gáborik ve formě návodu, a jeden z nich navíc z podplácení.

Podle České televize se jeden z případů, kvůli nimž trojici detektivové stíhají, týká stavební firmy Knauf. I když ho sama Máchová nedozorovala, údajně nahlédla do spisu jednoho z kolegů a Gáborikovi předala citlivé informace.

Robert Pelikán | Foto: Marián Vojtek

Policisté nicméně podle zdrojů Zpravodajského webu Českého rozhlasu prověřují i verzi, že Máchová předávala citlivé informace více lidem. Okruh obviněných by se tak mohl rozšířit.

Jako první detektivové letos v květnu obvinili kvůli vynášení informací Gáborika s Holubem a středočeským celníkem Pavlem Šímou. Máchovou jen vyslechli. Vedení městského státního zastupitelství ji poté odebralo všechny trestní kauzy a přeřadilo ji na netrestní úsek.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme