Povstalci odmítají opustit Aleppo. Ostřelováním v tom brání i civilistům, tvrdí libanonská televize

Syrští povstalci odmítají opustit východní části Aleppa. K odchodu je vyzvala syrská armáda, která pro ně otevřela speciální koridory. Bezpečnou evakuaci má zajistit pozastavení bombardování syrským a ruským letectvem. Podle povstalců jsou ale výzvy psychologickým tlakem režimu na jejich kapitulaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž projíždí na kole zničeným Aleppem

Muž projíždí na kole zničeným Aleppem | Zdroj: Reuters

Jednostranné příměří trvá od čtvrtečního rána a mělo skončit v šest hodin večer místního času. Ruský prezident Vladimir Putin ale v jeho průběhu nařídil podle ministerstva obrany prodloužit přestávku o dalších 24 hodin.

Libanonská televize Majádín zachytila hlášení syrské armády. U jednoho z přechodů z povstalecké do vládou ovládané části města vyzývají vojáci civilisty, aby se zraněnými a nemocnými opustili obklíčené čtvrti.

V Sýrii začíná humanitární pauza v bombardování. Rusko podezřívá Belgii z útoků

Číst článek

Podle stejného zdroje ale některé povstalecké skupiny přechody ostřelují a brání tak lidem v odchodu.

Aleppo odmítají opustit i samotní rebelové. Nechtějí prý opakovat předloňskou evakuaci Homsu. Výhledově navíc počítají s pomocí dalších povstalců ze Syrské svobodné armády, která se s podporou Turecka blíží k Aleppu od severu.

Rusko a syrské vládní síly původně oznámily, že koridory pro islámské bojovníky i civilní obyvatelstvo ve čtvrtek otevřou na osm hodin. Na naléhání humanitárních organizací se ale Moskva rozhodla prodloužit pauzu o tři hodiny a následně o další den.

Štěpán Macháček, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme