Neznámé a 25 let staré vrtulníky. Provozovatele letecké záchranky vyhlíží v Olomouci s obavami

Rozpaky mezi olomouckými záchranáři vzbuzuje výběrové řízení na nového provozovatele letecké záchranky. Stejně jako v Ústeckém kraji, také v tom Olomouckém vyhrála slovenská firma Air Transport Europe. Na Hané mají záchranáři létat na čtvrtstoletí starých strojích, které pořádně neznají. Nemají ale mnoho času se s nimi seznámit, protože výběr se protahuje kvůli odvolání tuzemské firmy DSA. Slovenská firma ale veškeré pochybnosti záchranářů odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranářka Markéta Hejduková v akci

Letecká záchranářka Markéta Hejduková v akci | Foto: Markéta Hejduková

„Jsme z toho trochu rozpačití, protože jsme byli zvyklí na trochu jiné vrtulníky,“ říká ředitel záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček.

„Jejich zástavba ale neodpovídá umístění našich přístrojů. Bude se to muset vevnitř celé přestavět, třeba včetně úložiště na kyslíkové bomby,“ dodává Hubáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neznámé a 25 let staré vrtulníky. Provozovatele letecké záchranky vyhlíží v Olomouci s obavami. Natáčela Monika Tomášková

Letecká záchranka funguje v regionu 25 let. Stejně staré jsou podle ředitele olomoucké záchranné služby i vrtulníky možného nového provozovatele, firmy Air Transport Europe.

„Z toho plynou i naše obavy. Největší problém vidím v tom, že náš personál není vycvičený létat v tomto typu vrtulníku. Neznáme ho a nikdy jsme ho neviděli,“ upozorňuje Hubáček.

„Všechny naše vrtulníky jsou pravidelně servisovány a udržovány tak, aby byli v dobrém technickém stavu. Z hlediska bezpečnosti splňují všechny bezpečnostní kritéria stanovené Evropskou agenturou pro bezpečnost letectva,“ doplňuje mluvčí vítězné slovenské firmy Zuzana Hopjaková.

Čekání na oficiální výsledek tendru

Tendr na provozování letecké záchranky ale ještě není u konce. Česká společnost DSA výsledek kritizuje a chce ho napadnout u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Ministerstvo zdravotnictví zamítlo všechny námitky společnosti DSA. Od chvíle, kdy si firma naše rozhodnutí převezme, začne běžet 10denní lhůta, během které bude možné napadnout rozhodnutí ministerstva Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ přibližuje mluvčí resortu zdravotnictví Ladislav Šticha.

Leteckou záchranku v ČR budou mít i firmy z Rakouska a Slovenska. Rozhodla cena

Číst článek

Pokud se společnost skutečně bude dále odvolávat, může se řízení protáhnout o další dva měsíce. Na dotaz, jak bude dále postupovat, společnost Českému rozhlasu neodpověděla.

Slovenský vítěz tendru Air Transport Europe je podle Hopjakové připravený začít létat, jakmile úřady rozhodnou. „Žádné oficiální stanovisko jsme z ministerstva ještě nedostali. Sice jsme vyhráli, ale plyne ještě doba na odvolání. V podstatě to ještě není definitivně rozhodnuté,“ potvrzuje mluvčí společnosti.

Z ubývajícího času má ředitel olomoucké záchranné služby také obavy. „Naši záchranáři musí umět slaňovat, létat v podvěsech. Na tomhle výcvik nemáme a netrvá jeden den nebo týden. Je to otázka běhu na dlouhou trať,“ konstatuje Hubáček.

„Pokud bychom na základě oficiálního rozhodnutí českého ministerstva zdravotnictví na základnách provozovaly leteckou záchrannou službu, jsme připraveni a schopni vykonávat leteckou záchrannou službu v plném nasazení, a to na základě splnění všech požadovaných kritérií a podmínek, které byly stanoveny v zadávací dokumentaci, včetně výcviku členů posádky,“ uzavírá Hopjaková.

Kdo bude v Česku provozovat leteckou záchranku?

Leteckou záchrannou službu budou v Česku poprvé provozovat i zahraniční firmy. Tuzemskou DSA doplní slovenská Air Transport Europe a rakouská Helikopter Air Transport. Nový provozovatel má leteckou záchranku převzít od prvního ledna 2017.

FOTO A VIDEO: Helicopter Show v Hradci ukázala na 50 strojů, přišly tisíce lidí

Číst článek

Osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku nyní provozují firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Dvě základny pak spravuje policie a armáda.

Od příštího roku bude stát provozovat čtyři základny, k Praze a Plzni přibudou České Budějovice a Brno. Zbylých šest připadne na léta 2017 až 2020 soukromníkům.

Zatímco dosud létala společnost DSA celkem ze čtyř stanovišť, nově bude obhospodařovat pouze dvě, v Hradci Králové a také základnu v Liberci. Slovenská Air Transport Europe, která provozuje leteckou záchranku na celém Slovensku, bude v Česku létat na stanicích v Olomouci a Ústí nad Labem. Záchranářské vrtulníky rakouské firmy Air Transport Europe budou startovat z Jihlavy a Ostravy.

Monika Pustovková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme