Poslední šance na odklad EET padá. Návrh na její odložení Parlament nestíhá projednat

Podnikatelé, kteří doufali, že od začátku prosince ještě nebudou muset povinně evidovat své tržby, mají smůlu. Prakticky jistě totiž zkrachovala i poslední naděje, která by start EET ještě mohla oddálit. TOP 09 v polovině září navrhla odklad evidence na rok 2019, její předlohu ale zatím neprobrala ani vláda. Koaliční strany i ministerstvo financí navíc novelu striktně odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Když zákon o elektronické evidenci tržeb za dramatických okolností prošel Parlamentem, pravicová opozice svým voličům slíbovala, že udělá cokoli, aby jejímu spuštění zabránila.

Už na začátku června podalo 41 poslanců ústavní stížnost, jenže nejvyšší česká soudní instance ji do konce listopadu (první fáze EET má začít 1. prosince) vyřešit určitě nestihne. „Tento typ řízení většinou trvá devět měsíců až rok,“ vysvětlila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Osud stížnosti tak nebude znám dřív než na začátku příštího roku.

TOP 09 ale svůj boj proti EET nevzdala. V polovině září Miroslav Kalousek a Martin Plíšek (oba TOP 09) vládě navrhli, aby si podnikatelé museli registrační pokladny povinně pořídit až na začátek roku 2019. Náš návrh by mohli podpořit sociální demokrati i lidovci, věřila tehdy nejsilnější pravicová opoziční strana.

Rozsáhlé trhliny

„My jsme návrh podali, oslovili jsme kolegy z vládních stran, teď už pro to můžeme jen sotva udělat víc, záležet bude na dalších stranách – hlavně na ČSSD a KDU-ČSL,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Martin Plíšek (TOP 09).

Jenže jeho plány teď dostávají citelné trhliny. Do startu EET neschází ani měsíc a půl a novelu stále ještě neprojednala ani vláda. Ta se k ní dostane nejdřív na začátku příštího týdne. Jenže pak by ji ještě museli schválit poslanci, senátoři a podepsat prezident. A toto kolečko se za měsíc prakticky nedá stihnout.

Vládní strany, na které opozice spoléhá, se navíc na návrh moc netváří. „Mě jako předsedu poslaneckého klubu sociální demokracie nikdo s takovýmto návrhem neoslovil. Asi kolegové v TOP 09 tuší, že jednání na toto téma by bylo zbytečné,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

„Neprobírali jsme to. EET prosadila koalice, takže předpokládám, že zásadní změny by řešila opět koalice,“ doplnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Ministerstvo komplikace vylučuje

Start elektronické evidence tržeb by tak teď mohly zastavit jen komplikace, které by nastaly přímo tam, kde projekt vzniká – tedy na ministerstvu financí. Ani tam ale žádné problémy nepředpokládají.

„Přípravy probíhají podle plánu a EET spustíme 1. prosince,“ potvrdila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva financí Gabriela Štěpanyová. Finanční správa teď připravuje zkušební provoz evidence, kterou živnostníci budou moct testovat od začátku listopadu.

„Pro podnikatele, kteří se zapojují 1. prosince, je teď klíčové, aby získali autentizační údaje – a to buď na jakémkoli finančním úřadu, nebo elektronicky na daňovém portálu,“ doplnila Štěpanyová.

V první fázi – tedy na začátku prosince – začnou tržby evidovat provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení, v březnu 2017 se přidá maloobchod a velkoobchod a o další rok později pak zbylí živnostníci. Vybraní řemeslníci pak budou moct s evidencí začít až od června 2018.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme