Zimní pneumatiky musí mít řidiči za nepříznivého počasí od listopadu

21. říjen 2016

Řidiči letos na zimní pneumatiky přezouvají svá auta s předstihem. Přimělo je k tomu chladné počasí, které panuje od začátku října. Přesto, že do pneuservisů míří průběžně, volné termíny rychle ubývají.

Jedním z těch, kteří své auto do servisu na přezutí přivezli už v polovině října, je Martin Peterka. „Jedu do Beskyd, tak abych tam nezůstal někde viset. Sem do servisu jezdíme celá rodina, vždycky to objednáváme takhle během října,“ komentuje.

V servisu při samotném přezutí stráví zhruba 15 minut. „Doba je individuální, záleží, co se všechno dělá. Když jsou kola na discích, trvá to deset až patnácti minut, když přezouváme na litá kola, tak to zabere kolem půl hodiny,“ říká mechanik Michal Šustr.

Každé kolo, které mechanici z auta sundají, umyjí a vyváží. „Kola se myjí z toho důvodu, abychom pracovali s čistým kolem, aby bylo stoprocentní vyvážení a i ta údržba strojů si vyžaduje nějakou čistotu kola,“ podotýká Michal Šustr.

Někteří zákazníci si v servisu nechávají kola uskladněná. „Máme tu zhruba 1400 kol. Musí v tom být systém, takže každé kolo je očíslované a má štítek se jménem zákazníka,“ dodává mechanik Michal Šustr.

Některé servisy už k objednávání zákazníků využívají i online systém na internetu. „Tam si vyberete naší pobočku a máte tam termíny. Zvolíte si, co vám vyhovuje,“ vysvětluje přijímací technik Aneta Rojková.

V některých servisech je ještě možné volné termíny do konce října sehnat, jiné už objednávají zákazníky na listopad.

autor: hoch
Spustit audio