Finále Ligy mistrů mimo Evropu. Nový prezident UEFA přemýšlí nad exportem královny evropského fotbalu

Dosavadních 61 finálových soubojů o titul v nejprestižnější evropské klubové soutěži se hrálo na starém kontinentu. Nový prezident UEFA Aleksander Čeferin ze Slovinska to chce změnit a ještě navýšit popularitu fotbalu ve světě. V příštích letech by se mohlo o pohár pro vítěze Champions League bojovat mimo Evropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovat za oblíbenými kluby na jiný kontinent by podle prezidenta UEFA nebyl pro evropské fanoušky problém

Cestovat za oblíbenými kluby na jiný kontinent by podle prezidenta UEFA nebyl pro evropské fanoušky problém | Zdroj: Reuters

Spojené státy nebo Čína lákají do tamních ligových soutěží díky finančním možnostem klubů známé hráče z Evropy.

Slovinský prezident UEFA Aleksander Čeferin, který je ve funkci teprve od září, teď navrhuje do zámoří a Asie „vyvážet“ i Ligu mistrů, nejprestižnější evropskou klubovou soutěž, a tím zvýšit globální popularitu fotbalu.

„Čína je ekonomicky zajímavá, USA nejen finančně. Oblíbenost fotbalu v zámoří stoupá,“ řekl Čeferin. Zároveň prohlásil, že putovat za oblíbenými kluby mimo starý kontinent by pro evropské fanoušky nebyl problém: „Cestovat z Portugalska do Ázerbájdžánu je skoro totéž jako cestovat z Evropy do New Yorku.“

Pokud by se Liga mistrů mimo Evropu skutečně hrála, změnily by se také časy výkopů zápasů z tradičních 20.45 středoevropského času. „Museli bychom zohlednit situaci na ostatních trzích, ale zatím nevím jak,“ pokračoval Čeferin.

Zájemci o pořádání finále Champions League by měli nově také podávat kandidaturu. Dosud byla vyvrcholení evropských soutěží udělována na základě rozhodnutí komise UEFA.

Semifinále v sobotu

Prezident UEFA zároveň přemýšlí, jak zvýšit sledovanost soutěže. Jedním z nápadů je přesunout semifinálová klání ze všedního dne na víkend.

Semifinále se hrají vždy v úterý a ve středu, stejně jako skupinové a ostatní vyřazovací duely. Finále byla na programu rovněž ve všední den až do roku 2010. V posledních sedmi letech se ale hrálo vždy v sobotu.

„Číňané v sobotu nespí, takže by mohli sledovat semifinále Ligy mistrů. Jenže to koliduje s programem ligových soutěží, které jsou také důležité,“ podotkl Čeferin.

V budoucnu by mohla k Champions League a Evropské lize přibýt ještě další soutěž – Severoatlantická liga. V ní by nastupovaly celky z menších evropských zemí, které nemají v konkurenci velkoklubů šanci na evropskou scénu proniknout.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme