Čeští exportéři nejsou zajištěni proti kurzovému riziku. Změní se to, až skončí intervence, tvrdí expert

Zájem exportérů o zajištění jejich zisků před kurzovým rizikem klesá. V případě skokového posílení české koruny to ale firmy může přijít draho. Podle předsedy Asociace exportérů se to ale změní, až skončí intervence České národní banky vůči měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Podle České národní banky je pro příštích dvanáct měsíců zajištěno u finančních domů kolem 25 procent exportérů. Předseda Asociace exportérů Jiří Grund si ale domnívá, že hlavně větší a střední exportéři se od příštího roku začnou zajišťovat masově.

„Nejhorší to bude pro malé exportéry. Ti budou muset reagovat na výkyvy,“ řekl Grund. Zajištění si exportéři zřizují i bank nebo fondů. Vývozce předloží objem svých exportů a nějakou část nebo celý rozsah si můžou „nakoupit až na několik let dopředu přesně na kurz, který ten ústav v danou chvíli nabízí,“ vysvětlil Grund.

Rusnok: Konec intervencí by mohl nastat v druhé polovině 2017

Číst článek

Podle předsedy Asociace exportérů bylo velice dobré, že Česká národní banka zveřejnila, kdy plánuje ukončit intervence vůči koruně. „Naši podnikatelé se na to můžou připravit,“ řekl.

Proto by ukončení intervencí nemělo české vývozce poškodit. „Dostali jsme dva nebo tři roky velice optimálních podmínek. Měli jsme čas se na to připravit. Proto si myslím, že o poškození zde nelze hovořit,“ vysvětlil Grund.

Ten se myslí, že jedna z variant, jak předejít kurzovým výkyvům, není přejít na obchodování v eurech, protože to už řada firem dělá a mzdy, zdravotní pojištění a další věci nemůžou firmy vyplácet v eurech.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme