Akcí ‚šmejdů‘ ubývá, přesto inspekce vypsala pokuty za šest milionů

Podle České obchodní inspekce klesl počet předváděcích akcí takzvaných šmejdů na polovinu. Přesto počet zjištěných porušení zákona při těchto akcí zůstal okolo 80 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Ve druhém čtvrtletí roku 2016 obdrželi inspektoři 180 oznámení o konání více než 3300 předváděcích akcí, což je o 38 oznámení a 2500 předváděcích akcí méně než v prvním čtvrtletí. Některé akce ale pořadatelé řádně nenahlásili a inspekce na ně byla upozorněna od občanů.

Úřad provedl 102 kontrol a porušení zákona zaznamenala při 79 kontrolách, tedy 77,5 procenta kontrol. Což je o 4,5 procenta lepší výsledek než v prvním čtvrtletí. Inspektoři udělili 36 pokut v celkové výši 6 625 000 korun.

Nejčastěji obchodníci porušili zákon tím, že akce neoznámili nebo je neoznámili řádně tak, jak to ukládá zákon. V 15 případech prodejci požadovali nebo přijímali plnění v hodnotě kupní ceny nebo poskytnuté služby dříve, než 7 dní po konání akce. To je od 28. prosince 2015 nezákonné.

Dvě firmy dostaly pokutu více než milion korun

Ve 28 případech se pak obchodníci dopustili některé z nekalých obchodních praktik. Na příklad některým návštěvníkům akcí bylo slíbeno občerstvení nebo „hodnotný dárek“, které ale neobdržely nebo hodnota byla nižší, než bylo přislíbeno.

Přelomový rozsudek ve sporu se 'šmejdy'. Smlouvy se seniory jsou neplatné, firma musí vrátit peníze

Číst článek

Největší pokutu dostala firma AQUA Consilium, s. r. o., která nabízela přístroj na zlepšení kvality pitné vody. Přístroj však z pitné vody udělal vodu k pití nevhodnou. Za to firma dostala pokutu ve výši 2 miliony korun.

Společnost Exen Trade, s. r. o., dostala pokutu 1 200 000 korun. Společnost po akci rozvezla klienty domů, kde od nich požadovala platbu. Což je v rozporu se zákonem.

Kontroly ukázaly, že stále dochází na předváděcích akcích ke klamavým praktikám vůči seniorům a k obcházení zákazu o přijímání plateb před uplynutím sedmi denní lhůty.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme