Herman versus Hrad. Projděte si výroky o vyznamenání pro ministrova strýce

Pražský hrad údajně požádal Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby se nescházel s dalajlamou, nebo nevyznamená jeho strýce Jiřího Bradyho. Později ministr kultury uvedl, že mu to sdělil sám prezident Miloš Zeman. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček naopak vzkázal, že by se měl Herman stydět. Zpravodajský web Českého rozhlasu připravil přehled výroků kolem kauzy Hrad versus Herman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedle podpory ekonomických zájmů ČR se dokážou lidovci držet i určitých hodnot, to ukázali jejich představitelé setkáním s dalajlámou

Vedle podpory ekonomických zájmů ČR se dokážou lidovci držet i určitých hodnot, to ukázali jejich představitelé setkáním s dalajlámou | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

2. června

131 ze 140 přítomných poslanců bylo pro, aby byl Jiří Brady navržen na Řád Tomáše Garrigue Masaryka. Strýc ministra kultury přežil Terezín i Osvětim. O svém životním osudu a hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě. Právě za tuto záslužnou činnost měl 28. října převzít z rukou prezidenta republiky státní vyznamenání. Návrh byl přijat.

Ministr Herman: Hrad mi řekl, že za schůzku s dalajlamou nevyznamená mého strýce

Číst článek

18. října

Ministr kultury Daniel Herman v úterý ráno přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Setkání se konalo v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí. Návštěvu si nenechal ujít ani vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že schůzky členů kabinetu s dalajlamou jsou jejich soukromou aktivitou.

19. října

Ve středu napadl Hermana prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. „Pokud se pan ministr chtěl setkat s dalajlamou, měl by vládu opustit," prohlásil Ovčáček pro Český rozhlas s tím, že na Hermanově iniciativě neshledává nic hrdinného.

21. října

V pátek Herman pro server Aktuálně.cz uvedl, že uvedl, že jméno jeho strýce bylo ze seznamu vyškrtnuto. Důvodem měla být ministrova schůzka s dalajlamou.

Parlamentní listy napsaly, že vše bylo obráceně. Zdroj blízký Hradu údajně serveru sdělil, že ministr Herman prezidentovi přislíbil, že se s dalajlamou nesejde, pokud Zeman udělí jeho strýci státní vyznamenání.

Na tuto zprávu reagoval ministr na Twitteru: „K takovému handlování bych se nesnížil“. Informace Parlamentních listů popřel i ve svém vystoupení v České televizi.

Ovčáček popřel, že by prezident v seznamu vyznamenaných škrtal. Podle jeho vyjádření byl dokument už nějaký čas uzavřen a kontrasignován premiérem.

Pár hodin poté potvrdil Herman Zpravodajskému webu Českého rozhlasu, že ho Hrad vyzval, ať se neschází s dalajlamou, jinak jeho strýci neudělí státní vyznamenání.

Ministr Herman pro Český rozhlas Plus sdělil, že jeho strýc dokonce obdržel pozvánku na slavnostní ceremoniál. „Pokud vím, tak před několika dny, tuším v minulém týdnu, mi strýček říkal, že byl kontaktován Kanceláří prezidenta republiky, s tím, že by měl počítat, že nominace je v nějakém procesu,“ uvedl lidovecký ministr.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale pro Deník.cz uvedl, že na jím podepsaném seznamu oceněných Jiří Brady není. „Pana Bradyho jsem měl možnost osobně poznat, jeho životní osud je opravdu mimořádný. Ale mezi návrhy, které mi pan prezident zaslal ke kontrasignaci, toto jméno nebylo."

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na svém Twitteru potvrdil, že Herman o nátlaku Hradu informoval již před čtrnácti dny předsednictvo strany. Později ČTK řekl, že na úterním předsednictvu KDU-ČSL navrhne, aby lidovečtí ministři a zákonodárci zvážili neúčast na předávání stáních vyznamenání 28. října na Pražském hradě.

V pátek večer byl Herman hostem pořadu Události a komentáře České televize. „Prezident Zeman mi osobně před svědky na Slovenském velvyslanectví řekl, že pokud se setkám s jeho svátostí dalajlamou, nebude mému strýci uděleno státní vyznamenání,“ řekl. Informaci Herman potvrdil i Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

„Nechci nikoho uvádět do nepříjemné situace, za kterou nemůže. Možná to řeknu později. Byli to členové vlády a diplomaté. Děkuji za pochopení,“ řekl Herman ke svědkům rozhovoru.

Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme