Je Den stromů. Na mnoha místech přibudou nová stromořadí

22. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Dnes přibudou v celé republice další metry nových alejí. Jsou to tradiční akce spojené s oslavou Dne stromů. Pomoci může kdokoliv. Buď se přímo zapojí do sázení anebo pošle příspěvek jedné konkrétní aleji.

Letos například do Malých Hoštic u Opavy. Dobrovolníci tam dnes obují gumáky, aby zvelebili okrajovou část vesnice.

„Tady jsme zrovna na místě, kde už jsou připravené vykopané jámy na naše lípy. Bude tady vysázeno 40 lip,“ říká starostka obce Miroslava Konečná (nezávislá).

Trochu v dešti a trochu v bahně. Tak vypadala poslední pracovní příprava před sobotním sázením zbrusu nové aleje, nebo pokračování zbrusu nové aleje v Malých Hošticích u Opavy. Sazenice, motyky – to všechno má Miroslava Konečná na starosti.

„Ta polňačka, která tady vede, je přímo navázaná na soutok řek Opavy a Moravice. Bude to krásná zajížďka pro cykloturisty. Mohou si udělat nádherný výlet k soutoku, který hned tak není vidět,“ dodává starostka.

Na ‚předsázecí obhlídce‘ jsme i s paní Marcelou Klemensovou z Arniky. „Díry nachystané, sazenice jsou v místním zahradnictví – vypadá to, že akce proběhne úspěšně. Stromky sázíme v každém počasí,“ ujišťuje paní Klemensová.

„Jen musím říct, že opravdu přispívají lidé z celé republiky. Kdybych měla říct číslo, je to víc než 260 dárců, pokud vím. Vyzýváme k tomu lidi každoročně a musím říct, že s velkým úspěchem,“ dodává Klemensová.

V těchto dnech se samozřejmě nesází jen u Opavy. Rýče do země zaboří i ve Zlíně, ve středních Čechách, na Jesenicku a v mnoha dalších obcích. Třeba jenom tak sami, neorganizovaně a pro radost.

autor: mrk
Spustit audio