Ovčáček: Ministr Herman zásobuje média zkazkami. Ať jmenuje svědky, jestli se nebojí skandálu

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček popírá, že by prezident osobně žádal ministra kultury Daniela Hermana o zrušení schůzky s dalajlamou. Rozmluvě byl prý osobně přítomen a vedla se o imigraci, uvedl mluvčí v sobotu pro Radiožurnál. Dodal, že si Herman dostatečně neváží státního svátku a že by měl "zklidnit situaci".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

„Pan ministr Herman zásobuje poslední dva dny média a českou veřejnost roztodivnými zkazkami, které jsou vyprávěny bez jakýchokoli důkazů. Nehovoří některé věci úplně přesně, a já nehodlám diskutovat s člověkem, který neříká věci úplně přesně," objasnil Ovčáček, proč se odmítl zúčastnit debaty s Hermanem v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření Jiřího Ovčáčka k údajné žádosti Zemana o zrušení schůzky s dalajlamou

Rozmluvě Zemana s ministrem kultury na slovenské ambasádě byl prý Ovčáček osobně přítomen a to, že by jejím tématem bylo Hermanovo setkání s dalajlamou, popírá. "Já mohu jasně říci, že diskuze se vedla o otázce migrační krize. Byla to velmi zajímavá a vzrušená diskuze, protože pan ministr bránil přijímání migrantů, zatímco pan prezident byl proti. To bylo gró celé záležitosti," řekl mluvčí Radiožurnálu.

Ovčáček dodal, že "pan ministr hovoří o tom, že tam byli další lidé, já to vím, že tam byli, ale nebudu je jmenovat." Jmenovat další svědky rozhovoru má podle něj sám Herman, "má-li takovou odvahu způsobovat další diplomatický skandál".

Herman: Prezident Zeman mi řekl, že za schůzku s dalajlamou nevyznamená mého strýce

Číst článek

Podle mluvčího se Zeman s Hermanem sešel ještě 27. září, a to na výslovnou žádost ministra kultury. Co bylo předmětem schůzky, Ovčáček podle svých slov neví, prohlásil však, že Herman "něco chtěl". "Tuto schůzku si pan ministr Herman vyžádal - já nechci používat expresivnější výrazivo. (...) Co na té schůzce chtěl, protože to bylo na jeho žádost, to znamená, že pan ministr něco chtěl, tak to nevím a budu o tom s panem prezidentem ještě hovořit."

'Neměl by to přehánět'

Ovčáček také naznačil, že ministr kultury si dostatečně neváží státního svátku 28. října. "Pan ministr Herman by měl trošičku zklidnit situaci. Já chápu, že pro něj jsou Sudetoněmecké dny hodnotnější než 28. říjen, ale neměl by to přehánět."

V sobotu odpoledne pak mluvčí Hradu reagoval na prohlášení některých politiků, kteří se hradní ceremoniál k příležitosti 28. října rozhodli bojkotovat. Je mezi nimi i lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, podle něhož jsou "pravda a láska na Hradě na úbytě a pohár trpělivosti přetekl".

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Ovčáček o Jurečkově bojkotu 28. října na Hradě.

Ovčáček pro Radiožurnál opáčil, že ho Jurečkova slova nepřekvapují, protože ministr "již jednou na sociálních sítích posílal pana prezidenta do hrobu, takže to je kontinuita jeho jednání." Připomněl přitom, že každý má právo rozhodnout se podle svého. Prohlásil nicméně, že bojkotem ceremoniálu vyjadřují politici neúctu ke státnímu svátku, a ohlášené setkání na Staroměstsém náměstí označil za "čistě politickou akci pražské kavárny".

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL tvrdí, že ho o zrušení schůzky s dalajlámou požádal osobně prezident Miloš Zeman. Uvedl to v České televizi. Údajně mu řekl, že pokud se s tibetským duchovním opravdu setká, jeho strýc Jiří Brady nedostane 28. října státní vyznamenání.

Herman versus Hrad. Projděte si výroky o vyznamenání pro ministrova strýce

Číst článek

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš po sobotní schůzce se Zemanem v Lánech uvedl, že mu prezident potvrdil, že Hermana o zrušení schůzky s tibetským exulantem skutečně žádal. Podle Babiše však přitom odmítl, že by jeho žádost měla jakoukoli souvislost s vyznamenáním Jiřího Bradyho.

Jana Klementová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme