'Dostáváme se do totality.' Část politiků bojkotuje hradní oslavy 28. října na Hradě, svolávají občany na Staroměstské náměstí

Spor prezidenta Miloše Zemana s ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL se vyostřuje. Herman v České televizi řekl, že Zeman mu zakázal schůzku s dalajlamou. Jinak neudělí vyznamenání Hermanovu strýci. Na vyjádření reagují i další politici. Někteří z nich bojkotují předávání státních vyznamenání na Hradě 28. října. Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN) kvůli chování Hradu svolává alternativní shromáždění na Staroměstské náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt 28. října 2009 u příležitosti vzniku ČSR

Pietní akt 28. října 2009 u příležitosti vzniku ČSR | Foto: Tomáš Adamec

Katolický kněz Tomáš Halík ze stejného důvodu vyzval hosty slavnostního večera na Pražském hradě, aby se ho nezúčastnili. Svou neúčast na slavnostním aktu oznámil také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ústy Petra Fialy také většina zákonodárců ODS. "Já se nemohu účastnit oslavy, na kterou není pozván můj nástupce rektor Masarykovy univerzity a taky nechci přihlížet tomu, jak jsou vyznamenávání třeba reprezentanti bývalého komunistického režimu," vysvětlil Fiala své stanovisko pro Radiožurnál.

Ovčáček: Ministr Herman zásobuje média zkazkami. Ať jmenuje svědky, jestli se nebojí skandálu

Číst článek

Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Hrad i navzdory případu kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho půjde, svátek podle něj nepatří prezidentu Miloši Zemanovi či Hradu a veřejní činitelé by ho měli slavit. "Mé pevné stanovisko bylo vždycky tam jít. Mám k 28. říjnu a hradu nostalgický vztah," řekl Kalousek ČRo.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) trvá na tom, že by situaci měla ozřejmit kancelář prezidenta i premiéra. "Používat jejich udělení či neudělení jako nástroj nátlaku je zcela nepřijatelné," napsal Hamáček ČTK.

Místopředseda Gazdík ČTK řekl, že v situaci, kdy se státní vyznamenání udělují podle politických názorů příbuzných, už není možné mlčet. "To se dostáváme někde do polototalitního nebo totalitního režimu, to jsme zažili za komunismu nebo fašismu," uvedl. "Mou povinností jako ústavního činitele je uctít státní svátek, rád bych to ale udělal důstojným způsobem, proto ho chceme oslavit někde jinde a nějak jinak," dodal. Uskutečnění akce se nyní narychlo připravuje na koleni, ale o to s větším srdcem, řekl Gazdík.

Gazdík míní, že v situaci, kdy se státní vyznamenání udělují podle politických názorů příbuzných, už není možné mlčet. "To se dostáváme někde do polototalitního nebo totalitního režimu, to jsme zažili za komunismu nebo fašismu," řekl ČTK. "Mou povinností jako ústavního činitele je uctít státní svátek, rád bych to ale udělal důstojným způsobem, proto ho chceme oslavit někde jinde a nějak jinak," dodal.

Uskutečnění akce se nyní narychlo připravuje na koleni, ale o to s větším srdcem, řekl Gazdík. V sobotu ráno už požádal magistrát o zábor náměstí. "Těší mě, že tam vystoupí Daniel Herman, Petr Pithart, Michal Horáček a další," dodal. Věří, že na akci přijdou zákonodárci z různých poslaneckých klubů. Na shromáždění se podle něj budou podílet i neziskové organizace, které ale nechtěl jmenovat.

Ministr kultury Herman svou účast ČTK potvrdil. "Na Hrad letos rozhodně nepůjdu. O důstojné připomínce 28. října jsem mluvil s p. Gazdíkem. Jsem připraven podpořit tuto akci lidí dobré vůle," napsal ministr ČTK v textové zprávě.

Svou neúčast na Hradě potvrdil na twitteru i ministr zemědělství Jurečka. "Svojí účastí nechci přispívat k dojmu, že je vše v pořádku, když pravda a láska jsou na Hradě na úbytě," napsal. Pokud se mám rozhodovat mezi tím, zda věřit mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, nebo Bradymu, který prošel Terezínem a Osvětimí, mám v tom naprosto jasno, dodal.

Halík: Seberte odvahu a promluvte

Podle laureáta Templetonovy ceny Halíka mají vyznamenaní zvážit, zda mohou letos ocenění "beze studu" přijmout. „Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlamy, a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října - a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa - aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Brady udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili," uvedl Halík ve svém prohlášení, které zaslal ČTK.

Herman versus Hrad. Projděte si výroky o vyznamenání pro ministrova strýce

Číst článek

Halík v prohlášení uvedl, že mu Herman po rozhovoru se Zemanem popsal prezidentův nátlak a výhružky přesně tak, jak o tom nyní hovoří v médiích. Kněz vyzval svědky rozhovoru, aby projevili stejnou odvahu a promluvili.

Zároveň zkritizoval prohlášení, které sepsali čtyři nejvyšší ústavní činitelé. Mluví v něm o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. Halík dopis označil za "jeden z nejhanebnějších dokumentů v naší moderní historii". Dodal, že k chování Zemana již není možné mlčet, protože "mlčení by znamenalo spoluvinu na soustavném obracení kormidla naší země pryč od od Evropy a západního světa".

Všimli si i v zahraničí

Kauzu Brady bez komentářů zaznamenala i řada zahraničních médií - například agentura Reuters, izraelský list The Jerusalem Post, americký deník The New York Times, dánský server Denmark News.Net či asijská informační síť Channel NewsAsie.

Mimo jiné pod titulkem "Zeman kvůli dalajlamovi vyřadil z vyznamenávaných muže, který přežil holokaust" popisují celý příběh, citují Hermana a Bradyho a informují o tom, že Zemanův mluvčí odmítl komentovat Bradyho jméno v souvislosti se seznamem osob, které má prezident 28. října vyznamenat.

'Zachránit čest České republiky.' Olomoucký rektor navrhl Hermanova strýce na univerzitní vyznamenání

Číst článek

Neudělení vyznamenání vyvolalo kritiku i z řad domácích politiků. Například poslankyně a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že pokud se slova Hermana prokážou, měla by na to demokratická společnost reagovat. Zároveň vyzvala poslance, aby Bradyho ocenili na slavnostním zasedání Sněmovny.

Že Brady oceněn nebude, potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že mezi návrhy, které mu Zeman zaslal ke spolupodepsání, jeho jméno nebylo. "Vzhledem k ústavní tradici nezbývá, než rozhodnutí prezidenta respektovat, je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předsedovi vlády předkládá," uvedl Sobotka s tím, že životní osud Bradyho je opravdu mimořádný.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme