O osudu dětí rozhodují soudy neúměrně dlouho. Zlepšit to má novela zákona

Do šesti měsíců by nově měly soudy rozhodnout v případech o péči o nezletilé dítě. Počítá s tím novela zákona o zvláštních soudních řízeních, kterou tento týden schválila legislativní rada vlády. Normu teď posoudí kabinet. Podle ombudsmanky i Soudcovské unie se řízení o dalším osudu dětí často neúnosně protahují. Soudy případy řeší i několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto).

Soud (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Pixabay

„Není dost opatrovnických soudců, jsou přetížení, nemají dobře vytvořené podmínky pro svoji práci,“ kritizuje současný stav veřejná ochránkyně právě Anna Šabatová.

Opatrovnický soudce by měl projednat zhruba 30 případů měsíčně. Jenže není výjimkou, že jich dostává i dvakrát tolik, uvádí Spolek rodinněprávních a opatrovnických soudců. Některé děti v dětských domovech kvůli tomu čekají navíc měsíce na návrat ke své rodině.

Vlečou se i rozvodová řízení a děti trpí déle, než by musely, tvrdí spolek. Podle jeho šéfky Libuše Kantůrkové i proto, že rodinná agenda je v Česku podceňována.

Musí být postavená na roveň civilnímu a trestnímu, mělo by dojít k rovnoměrnému zatížení soudů proto, aby každou věc mohli rozhodnout v co nejkratší době a přitom pečlivě,“ říká Kantůrková.

Pelikán chce upravit podmínky pro oddlužení. Využít by ho mohli i lidé, kteří nejsou schopni splatit 30 procent dluhů

Číst článek

Podle Soudcovské unie je problém v tom, že někteří předsedové soudů nevěnují dostatečnou pozornost případům, které se dětí týkají. A často na tuto agendu nasazují soudce, kteří jsou nezkušení nebo se jinde neosvědčili. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO ale říká, že resort nic předsedům diktovat nemůže.

„Z hlediska průměrů, z hlediska většiny případů to řízení běží dostatečně rychle a vede ke správnému výsledku. Ale máme dost případů, kde to tak není, a my se na ně samozřejmě zaměřujeme,“ přiznává existenci problému Pelikán.

Zákon totiž říká, že ve věcech péče o nezletilé rozhoduje soud co nejrychleji. Nově by do něj mohla přibýt i věta, že by to mělo být do šesti měsíců od zahájení řízení, pokud je to možné. Žádný postih by ale za nesplnění lhůty nehrozil.

Nečekat na písemný rozsudek

Počítá s tím vládní novela, kterou by měl brzy kabinet projednat. Podle Soudcovské unie ale už teď existují způsoby, jak soudy přimět k lepšímu obsazování opatrovnické a rodinné agendy, říká prezidentka unie Daniela Zemanová.

„Ministerstvo samozřejmě má možnost kárných postihů nad předsedy soudů, kteří by ten opatrovnický úsek natolik zanedbávali, že by to již vzbuzovalo pochybnosti o tom, zda správně řídí soud,“ vysvětluje Zemanová.

Návrh ministerstva spravedlnosti počítá i s tím, aby úřady mohly dítě propustit z ústavní péče už v okamžiku vyhlášení rozhodnutí. Tím by odpadla až dvouměsíční doba pro vyhotovení písemného rozsudku a jeho doručení účastníkům.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme