Komunisté hodnotili neúspěch ve volbách. Dolejš přiznal, že s Filipem čelil odvolání

Širší vedení KSČM v sobotu na mimořádném povolebním jednání hodnotilo neúspěch v krajských volbách. Strana přišla přibližně o polovinu křesel a nepodařilo se jí obhájit ani minulé vítězství ve dvou krajích. Před čtyřmi lety byl celostátní průměr 20,4 procenta, teď se volební zisk pohyboval lehce nad deseti procenty. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš potvrdil, že on a předseda strany Vojtěch Filip čelili výzvě, aby ze svých funkcí odstoupili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Vojtěch Filip

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Vojtěch Filip | Foto: Filip Jandourek

Výzvu, ve které zazněla jména předsedy strany Vojtěcha Filipa a právě Dolejše, přečetl ostravský zastupitel a člen ÚV Martin Juroška. "Výzva zazněla, ale výzva je výzva a pak následovala diskuse. A po té diskusi nedošlo k tomu, aby procedurálně byla taková otázka vůbec zařazena, takže se o takové věci nehlasovalo," uvedl pro ČRo Dolejš.

Dolejš zdůraznil, že to byla jen výzva a nešlo o procedurální návrh. „Ze stanov je to tak, že by se k procedurálnímu návrhu musela přidat třetina zástupců okresů. To učiněno nebylo, takže to byla výzva k diskusi nad osobní odpovědností," uvedl Dolejš. Kritické tóny byly poté v debatě relativně frekventované, ale nebylo to v osobním tónu, všichni přiznali díl odpovědnosti, popsal místopředseda atmosféru dnešního jednání. KSČM podle něj nechce předělávat sjezd ani program, přidat ale musí na komunikační strategii.

Jak bude vypadat koalice v Ústeckém kraji, není jisté. Soud musí nejdříve zvážit stížnosti

Kampaň před nedávnými volbami působila značně stereotypně a rétorika mnohých kandidujících byla monotónní, zaznělo také na jednání KSČM.

Sobotní hodnocení volebního neúspěchu komunistů ale bylo pouze předběžné, konečné zazní v prosinci, kdy bude předložen i jakýsi rámec pro kampaň v příštím roce. „Před Vánoci se znovu sejde ústřední výbor," řekl Dolejš.

KSČM nedokázala v krajských volbách obhájit minulé vítězství ani v jednom ze dvou regionů. Přišla přibližně o polovinu křesel. V senátních volbách komunisté křesla neobhajovali, ani žádné nové nezískali.

ČTK, Kamila Štichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme