Dylan dělá drahoty. Švédské akademii dochází s laureátem Nobelovy ceny trpělivost

Americký hudebník a umělec Bob Dylan se stále nepřihlásil Švédské akademii, která mu udělila Nobelovu cenu za literaturu. Slavný americký hudebník a umělec nereaguje ani na snahy Nobelova výboru o navázání kontaktu. A akademie už začíná ztrácet trpělivost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (Barcelona 1984, fot.: F. Antolín Hernandez)

Bob Dylan (Barcelona 1984, fot.: F. Antolín Hernandez) | Foto: Stoned59, CC-BY-2.0

V parafrázi na Dylanovu známou píseň Knockin' on Heaven's Door se tak na internetu v posledních dnech píše o marném klepání na dveře Boba Dylana. Švédská akademie věd ale už zdá se pomalu ztrácí s umělcem trpělivost. Jeden z akademických členů už Dylanův přístup označil za nezdvořilý a arogantní.

Teď to vypadá, že Švédská akademie už s pokusy kontaktovat Dylana přestala. Vyplývá to z rozhovoru akademika Pera Wastberga pro švédský list Dagens Nyheter . Členové akademie se podle Wastberga dohodli, že už nehnou ani prstem. Bob Dylan je podle nic takový, jaký je, a pomyslný komunikační míč je teď na jeho straně.

Bob Dylan. Básník rockové éry a ničitel mýtů

Číst článek

Akademie nicméně neztrácí naději, že se jí nakonec s Dylanam podaří domluvit a umělec si cenu v prosinci převezme. Bob Dylan mezitím pokračuje ve svém nekonečném turné, na kterém je vlastně už od roku 1988. Každoročně odehraje v průměru asi stovku koncertů a i v 75 letech vystupuje prakticky obden. A na žádném koncertu se zatím k tomu, že dostal jedno z nejprestižnějších ocenění světa, nijak nevyjádřil.

Odmítli jen dva laureáti

Nobelovu cenu za literaturu zatím odmítli jen dva laureáti. V roce 1958 Boris Pasternak, který ji nejprve telefonicky přijal, ale později se jí na nátlak tehdejších sovětských úřadů zřekl, a v roce 1964 Jean-Paul Sartre, který ze svého přesvědčení ignoroval všechny oficiální pocty.

Pro připomínku: slavný hudebník dostal prestižní literární cenu s odůvodněním, že Švédská akademie věd považuje jeho texty za poezii pro uši. Podle generální tajemnice Sary Daniusové považuje akademie Dylana za skvělého básníka, který šíří poezii formou zpěvu a nijak se tak neliší od antických řeckých autorů Homéra či Sapfó.

Dylanův repertoár je prý jedinečně rozsáhlý a sahá od lidových písní na americkém jihu až do francouzské moderny. Jedinečnost Dylanových textů má pak být v tom, že mohou dobře fungovat i na stránkách knih a bez hudby neztrácí kouzlo.

Zemřel držitel Nobelovy ceny, italský spisovatel a režisér Dario Fo
Nobelovu cenu za ekonomii získali Hart a Holmström. Věnují se teorii ohledně smluv
Peníze za Nobelovu cenu míru budou pomáhat. Kolumbijský prezident Santos je věnuje obětem války

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme