Dekorativní koberečky naznačují, kdo je mezi Turky v kurzu. Prezident Erdogan je vyprodaný

Turecko zažívá po potlačeném puči dramatické období. Ve vězení skončily desítky tisíc lidí, jiní přišli o práci. Ankara tvrdí, že státní převrat zosnovali přívrženci duchovního Fethullaha. Věří tomu i většina Turků. Důvěřují totiž svému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, kterému roste oblíbenost. To vše je možné vyčíst i v malém obchodě s koberci v tureckém městě Gaziantep.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erdal drží koberec s podobiznou prvního tureckého prezidenta Ataturka

Erdal drží koberec s podobiznou prvního tureckého prezidenta Ataturka | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Obchod pana Erdala stojí na hlavní ulici starého bazaru. Od ostatních se liší na první pohled. Ve výkladní skříni a všude kolem ní visí nevelké a většinou černobílé koberečky s portréty duchovních a politických lídrů Turecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dekorativní koberečky jako barometr politické oblíbenosti?

Poptávka po Erdoganovi

„Koberec s portrétem prezidenta Erdogana momentálně nemám, je vyprodaný. Po 15. červenci jej lidé vykoupili. Za měsíc jsem prodal více než tisíc kusů. To je dvojnásobek než obvykle. Po koberci s motivem s Erdogana je stále poptávka. Nové už jsou ve výrobě,“ říká prodejce Erdal.

Vyrábět a prodávat koberce s politickými motivy začal před pětadvaceti lety. Nevyjadřuje to ale jeho politické přesvědčení ani názory, jen poptávku lidí. Na začátku to byla turecká vlajka, pak následoval zakladatel Turecka Atatürk a potom další a další.

Dnes Erdal nabízí koberečky s dvěma desítkami tváří. Některé postavy turecké historie jsou stále žádané, o jiných by se dalo říci: Sejde z očí, zmizí z koberce. Takový byl například osud předchozího premiéra.

Koberce jsou v nabídce většinou v černobílé variantě | Foto: Jaromír Marek

'Gülena už nemám'

Hitem posledních let je současný prezident Erdogan. Ještě donedávna visel nade dveřmi kobercový portrét Fethullaha Gulena, dnes považovaného za strůjce pokusu o státní převrat. Ten už v nabídce není.

„Ne, Gulena už nemám. Když se před třemi lety rozešel s prezidentem Erdoganem a začal vystupovat proti němu, lidé přestali Gulena kupovat, a tak jsem tyto koberce přestal vyrábět. Zásoby, které byly v obchodě, jsem spálil,“ vysvětluje.

Navzdory všem politickým turbulencím se jedna tvář prodává stále. Jako jediná také hned v několika různých variantách a některé dokonce i v barvě - první turecký prezident Mustafa Kemal Ataturk.

Pohled do obchodu s koberci | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme