Zlaté dudlíky i těžké řetězy. Šperky měly v životě kočovných Romů zvláštní význam, mladí v tradici pokračují

Zlacené dudlíky i několik kilogramů těžké řetězy představuje výstava Romský šperk v Brně. Muzeum romské kultury poprvé představuje rozsáhlou sbírku historických šperků. A do kontrastu s ní dává díla současných designérů romského původu. Podle organizátorů nemá v Evropě výstava obdoby, ukazuje totiž přes čtyři sta exponátů spojených s etnickou skupinou, která většinu svého života kočovala a mnoho věcí tak ztratila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsten, šperk (ilustrační foto)

Prsten, šperk (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

V komunitě Romů sloužily šperky jako platidlo a také úschova peněz. Za peníze se nakupovaly šperky, které pak lidé nosili všude s sebou a bylo jednodušší převážet s sebou řetězy než objemný majetek. Často tak měly náhrdelníky podobu řetízků s přivěšenými penízky. Množství a velikost takových šperků o Romech mnoho vypovídala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Často tak měly náhrdelníky podobu řetízků s přivěšenými penízky. Množství a velikost takových šperků o Romech mnoho vypovídala.

„Čím váženější muž v komunitě, tím těch zejména stříbrných šperků musel mít víc a u představitelů romské skupiny, to byly opravdu takové symboly jeho moci. Jako žezlo byla vajdovská hůl, která se podobu i žezlu blížila. Každý muž musel mít na hlavě klobouk a na vestě měl velké knoflíky nebo kulovité gombíky, které se nezapínaly a byly tam jako odznaky. A někdy byly tak těžké, že se na tu vestu přišít nedaly a Romové je nosily s sebou jako poklad,“ přibližuje ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Linii historických přívěsků a náušnic z celého světa doplňují i moderní šperky. Některé z nich sice nectí ikonografii nebo typické materiály romských šperků, ale mají společné to, že jejich autory jsou Romové samotní.

Německá šperkařka Nicole Taubinger vytváří z odpadních materiálů a plastů, Romka s maďarskými kořeny Monika Vontszemüová patří na Slovensku k předním šperkařům, i když byla původně oděvní návrhářkou.

„Já jsem se tomu asi půl roku bránila, pořád jsem jí říkala, že nejsem šperkařka a že nevím, co bych měla dělat. Byla jsem z toho zmatená. Pak jsem si koupila komponenty a vytvořila první bižuterní věc. Zaujalo to a mělo to úspěch, ten šperk se prodal ještě ten den. Pak jsem vytvořila další tři, taky se prodaly. Pak ta chuť rostla, když byl zájem a hrozně mě to začalo bavit,“ říká Vontszemüová.

Šperky zdobily i slovenské miss

Šperkařka našla zálibu v kovech, které ohýbá do ladných křivek a i přes velikost šperků se snaží, aby působily vzdušně. Mosazné ornamenty pak většinou zlatí a vrací se tak k romské tradici zlatého kovu. Do Muzea romské kultury zapůjčila některé z náhrdelníků, které zdobily adeptky na slovenskou miss roku 2016.

„Je to kolekce, které byla doplňkem v disciplíně přehlídky v plavkách. Říkaly jsme si, že to nebudou jen plavky, ale zkrášlíme to šperky. A s tou designérkou jsme si řekly, že to uděláme v takovém lehkém antickém stylu, že to ještě víc vyzdvihne jejich krásu,“ doplňuje Vontszemüová.

Výstava se ale nesoustředí jen na prstýnky nebo náušnice. K vidění jsou i tradiční oděvy například finských Romů, kdy musely být ženy zahalené od ramen až po prsty na nohou.

Návštěvníky pravděpodobně zaujmou i pozlacené dudlíky s logem známé automobilky. U Romů totiž některé znaky jako například symbol dolaru znamenají blahobyt a věří, že jejich nošením ho k sobě přivolají. Pro Janu Horváthovou je ale výjimečné to, že se jim podařilo získat křestní náhrdelník se zlatými mincemi, který pochází z 18. století.

„Už svojí dobou a hlavně tím příběhem, který se k tomu váže. Předávala ho z pokolení na pokolení skupina usedlých slovenských Romů a dávala ho vždy nejmladšímu členovi rodu při příležitosti křtu křesťanského. Čili ta vazba těch zlatých a stříbrných šperků na oblast duchovní je velmi těsná a nedá se oddělovat,“ vysvětluje Horváthová.

Výstava potrvá do května příštího roku a doplní jí řada zajímavých akcí včetně workshopů s romskými šperkařkami.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme