Život uprchlíka v 'xenofobním' Sasku? Vidím v tom svoji šanci, říká Jusúf z Aleppa

Sasko získalo za poslední rok přívlastek nejxenofobnější části Německa. A to kvůli demonstracím proti islámu i kvůli aktivní neonacistické scéně. I v téhle oblasti ale žijí uprchlíci. Někteří dokonce vzali svoje nové saské bydliště jako výhodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jusúf přišel do Německa z válkou zdecimovaného Aleppa

Jusúf přišel do Německa z válkou zdecimovaného Aleppa | Foto: Vojtěch Berger

Nadprůměrně vysoký počet útoků na uprchlické ubytovny. Velmi živá neonacistická scéna. Základna protiislámského hnutí Pegida. To všechno je Sasko, spolková země na východě Německa na hranicích s Českem. Přesto taky v saských městech a vesnicích skončila řada uprchlíků z těch mnoha stovek tisíc, které v posledních letech Německo přijalo.

Jak se jim žije? Opravdu je v Sasku taková xenofobie, jak to na první pohled vypadá? Podle mladého rodáka z Aleppa Jusúfa to není až tak zlé. „Vím, že situace v Sasku není tak dobrá jako jinde v Německu. Vidím v tom ale šanci pro sebe. Na západě země už je tolik uprchlíků, že se těžko uchytí. O to líp to zvládnu já tady,“ řekl Syřan Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlík Jusúf utekl před válkou ze Sýrie

Jusúfovi je 27, jako bývalý voják syrské armády má za sebou přímou zkušenost s válkou. Proto taky utekl z rodného Aleppa, o které se teď svádějí těžké boje. Manželku nechal v Turecku i s čerstvě narozenou dcerou. Na cestu pohromadě neměli peníze, Jusúf navíc rodinu nechtěl brát s sebou do neznáma.

Rodinu neviděl dva roky, věří ale, že v rámci slučování rodin za ním do Německa přijdou. Ve městě mu pomáhají dobrovolníci.
„Většina uprchlíků chce odsud pryč, na západ. Od té doby, co platí zákon omezující možnost azylantů měnit spolkovou zemi, ve které bydlí, se aspoň snaží z venkova tady v Sasku dostat do měst. Do Lipska nebo do Chemnitzu,“ řekla Katrin, jedna z dobrovolnic.

Drážďany nejsou jen Pegida, chtějí dávat najevo někteří obyvatelé města

Číst článek

V dobách NDR mělo Glauchau, kde mladý Jusúf žije, 33 tisíc obyvatel. Dnes má o třetinu méně. V celém kraji je nedostatek žáků na učilištích, jsou tu prázdné byty. Sasko tedy má prostor pro uprchlíky a není důvod aby je nepřijímalo. Rozpolcenost země je ale dobře vidět třeba v zemské metropoli, Drážďanech. Ve městě na jedné straně funguje obrovské několikatisícové hnutí pomáhající uprchlíkům, na druhé straně v něm vzniklo protiislámské hnutí Pegida.

Glauchau, kde Jusúf žije, je nevelké město v Sasku. Kraj má nedostatek žáků v učilištích, mnohé byty jsou prázdné | Foto: Vojtěch Berger

Systém povinného bydliště

Uprchlík Jusúf to na malém městě všechno pozoruje tak trochu z dálky Přivydělává si asi 300 eur měsíčně tlumočením, nebo diskusemi o migrací na školách. „Nejsem typ, který by utíkal sem a tam. Nešlo mi nikdy ani tak o místo, jako o lidi, které mám kolem sebe. Tady jsem začal nový život,“ dodává.

Zatímco Jusúf zůstal v Sasku dobrovolně, řada uprchlíků se sem bude nejspíš brzo vracet z donucení. To až se v Německu naplno rozběhne takzvaný systém povinného bydliště, kdy uprchlíci musí první tři roky bydlet v tom regionu, který je poprvé přijal. Některá západoněmecká města už běžence na východ začala vracet.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme