Stále více francouzských Židů emigruje do Izraele. Může za to i sílící antisemitismus v západní Evropě

Do Evropy se vrací protižidovské nálady. Dokazují to rostoucí počty Židů, kteří z evropských zemí emigrují do Izraele. Jedním z hlavních důvodů je pro ně právě sílící antisemitismus. Zdaleka nejpočetnější skupinu imigrantů tvoří frankofonní Židé z Francie, Belgie a Švýcarska. A zatímco jich dříve přicházelo do Izraele maximálně dva tisíce ročně, loni to bylo už osm tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sára Simcha Ben Kimunová imigrovala do Izraele před dvěma lety z Paříže. Teď pomáhá příchozím francouzským imigrantům

Sára Simcha Ben Kimunová imigrovala do Izraele před dvěma lety z Paříže. Teď pomáhá příchozím francouzským imigrantům | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

"Párkrát jsem protižidovské nálady pocítila na vlastní kůži. Jednou jsem se s kamarády vracela ze synagogy domů. Přiblížili se k nám nějací Arabové a začali na nás agresivně pokřikovat. Dokonce po nás začali házet kameny," popisuje 30letá Sára Ben Kimunová.

Do Izraele se přistěhovala před dvěma lety z Paříže. Táhlo ji to sem z mnoha důvodů a zhoršující se společenské klima ve Francii bylo jedním z nich:

Přehrát

00:00 / 00:00

Osm tisíc francouzských židů emigrovalo loni do Izraele. Za několikanásobný nárůst za poslední roky může sílící antisemitizmus v západní Evropě

"Pro Židy teď není atmosféra ve Francii zrovna nejpříjemnější. Situace se hodně zhoršila. Ve Francii je dnes velká muslimská komunita. Stále více muslimů je ovlivněných fanatismem." Sářiny rodiče a bratr zatím zůstali v Paříži, o emigraci ale uvažují také. Sestra už v Jeruzalémě žije deset let.

"Ve Francii jsem celý život chodila do státních škol. Ve škole jsem nezažila žádný problém. Měla jsem arabské kamarády, křesťanské kamarády, bylo to moc prima. Situace se ale změnila. Znám hodně židovských rodičů, kteří teď dávají své děti do speciálních židovských škol, protože se bojí antisemitismu," vysvětluje.

Stejně jako drtivá většina francouzských Židů je Sára původem z Maghrebu. Její rodiče přišli do Francie v 60. letech z Alžírska. Sama je tak první generací narozenou ve Francii. A v jejím případě i poslední.

V Izraeli teď pomáhá nově příchozím francouzským imigrantům v organizaci Qualita, kterou vede Myriam Leserová:

Myriam Elmaleh Leserová, ředitelka organizace Qualita | Foto: Štěpán Macháček

"Židovské děti jsou ve francouzských školách vystavené slovním, ale i fyzickým útokům, několik rabínů se stalo terčem útoků přímo na ulici, Židé dnes na ulicích nemůžou nosit kippu, což bylo dříve úplně normální," popisuje Myriam Leserová důvody, které francouzské Židy k emigraci do Izraele vedou.

Táhne je sem prý ale i rozvinutá ekonomika a vyspělé technologie, které poskytují vzdělaným Francouzům příležitost k zajímavému uplatnění. Myriam má s francouzskými imigranty bohaté zkušenosti, sama ale v Evropě nežila:

"Já jsem se přistěhovala přímo z Maroka do Izraele před 30 lety. V Maroku jsme se ale tehdy nesetkávali s antisemitskými útoky, které se dnes dějí v Evropě." Za současnými protižidovskými náladami už dnes podle ní nestojí tak často pravicoví extremisté, jako ti islámští.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme