Pomník Ivana Hrozného je monumentální provokací, říkají Rusové. Jiní ho doceňují, jako sochy Lenina

24. říjen 2016

V ruském Orlu odhalili první pomník carovi Ivanu Hroznému. Ten vládl v 16. století a do ruské historie se zapsal jako jeden z nejkrutějších carů. I proto postavení pomínku vyvolalo v Rusku vlnu emocí. Ne všechny jsou ale negativní, jak zjistil náš moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Iniciátoři projektu původně navrhovali, aby pomník Ivana Hrozného stál přímo před budovou historického divadla, která pochází z 19. století. Po četných protestech ale sochu Ivana Hrozného umístili sice v centru, ale v podstatě na nábřeží nedaleko mostu.


Kolik pomníků postavili Leninovi?! A ten taky udělal mnoho zlého. Ale i užitečného. Je to historie.Jelena Volkovová, učitelka

„Z estetického hlediska je hodnota této sochy pochybná. Jemně řečeno, není to příliš povedená práce. Je to těžká, nedynamická socha druhořadého významu. Nepovedla se,“ říká ředitel orlovského divadla.

Podle něj by se mělo především přemýšlet o důsledcích, které postavení sochy vyvolává. V opozici jsou autoři projektu, kteří říkají, že město Orel založil před 450 lety právě Ivan Hrozný a pomník si zaslouží.

„Pomníky se staví za zásluhy. Ivan Hrozný byl postavou tragickou a člověkem s rozervaným osudem,“ říká ředitel divadla.

autor: bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.