Ceny benzínu a nafty v Česku rostou. Zdražovat budou i v příštích týdnech, varují analytici

Ve třech krajích v Česku překročila průměrná cena pohonných hmot třicetikorunovou hranici. V průběhu minulého týdne ji pumpaři zvedli o 17 haléřů. Za zdražováním stojí kromě rostoucí ceny ropy i oslabující kurz koruny vůči americkému dolaru. Podle analytiků ale budou řidiči v příštích týdnech na pumpách platit ještě víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Cena benzinu se v minulém týdnu zvedla na průměrných 29 korun a 69 haléřů. U nafty se cenovky přepisovaly o 21 haléřů na průměrných 28 korun a 45 haléřů. Ceny pohonných hmot navíc podle společnosti Finlord budou růst i v tomto týdnu, a to zhruba o 5 až 10 haléřů na litr.

Trend způsobuje zdražování ropy na světovém trhu i oslabující dolar. „Víme, že kartel OPEC s Ruskem připravují zmražení těžby a investoři se obávají, že přebytek ropy na světových trzích se výrazně sníží,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Životní náklady rostou v USA, Británii i Německu. Nahoru je žene benzín a činže

Číst článek

O systému kvót pro těžbu ropy se bude rozhodovat na konci listopadu.

„Pokud dojde k situaci, že se tyto členské země dohodnou a podpoří je ostatní nečlenské země s významnými zdroji ropy a významným podílem na světových trzích, tak bych očekával, že cena ropy může růst až k hranici 60 dolarů za barel,“ odhadl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

Nejdražší pumpy v Česku řidiči najdou v Praze, Plzeňském kraji a na Vysočině, shrnula společnost CCS. Překvapení ale můžou být i na pumpách u dálnic. Například některé čerpací stanice na dálnici D1 nabízejí benzin i za 33,40 korun. Podle analytika Borise Tomčiaka můžou zdražovat i kvůli tomu, že řidiči na dálnicích ceny pohonných hmot nesledují tak podrobně jako třeba ve městech.

Ve srovnání s okolními zeměmi je na tom ale Česko dobře. Podle údajů Evropské komise dají řidiči v Německu za benzin v přepočtu o šest korun víc, a v Itálii je rozdíl dokonce více než 10 korun. Ve stejné zemi je nejdražší i nafta, která stojí v průměru skoro 36 korun za litr.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme