Jan Jůn: Tvrdá premiérka Mayová obstála v bruselské „jámě lvové“

24. říjen 2016

Britové stále diskutují o předvíkendových jednáních premiérky Theresy Mayové v Bruselu. Předestřít totiž vůdcům ostatních sedmadvaceti členských zemí Evropské unie na náročných večerních jednáních v ponižujících pouhých pěti minutách při kávě v jednu hodinu ráno britské stanovisko ohledně brexitu, muselo být pro jinak obvykle tvrdou britskou premiérku Mayovou zkouškou výdrže i odhodlání.

Už i proto, že britští komentátoři označili předtím jednání vůdců unie za "jámu lvovou" pro osamocenou Mayovou, i když napětí snížil předseda Evropské rady Donald Tusk tvrzením, že půjde spíše o "holubičí hnízdo" a předseda Evropské komise Juncker Mayovou před pózováním pro společnou fotografii políbil za pobavení kolegů na tvář.

Britskou premiérku lze ovšem pochválit i proto, že prý předtím v jednání o zostření sankcí proti Rusku za jeho bombardování civilistů v syrském Allepu podle "průsaků" vedla prim a rozhodností ohledně nutnosti pokračování sankcí si získala respekt.

Důvodem byla i znepokojující přítomnost ruské flotily válečných lodí u britských břehů harašících zbraněmi cestou do Sýrie, i když prý je to vojensky zcela bezcenné pózování. Sýrie, jak známo, je v dosahu letounů přímo z Ruska a je pro ně lépe startovat z ruských základen v Sýrii, než z vratké paluby letadlové lodi, která navíc prý občas musí být tažena remorkérem z doprovodu kvůli problémům s motory.

Vystoupení Mayové v Bruselu ovšem stačilo zvýraznit třecí plochy budoucích brexitových jednání i současných vztahů, neb na jednání i na tiskové konferenci tvrdě dvakrát zopakovala, že Británie bude až do odchodu z unie někdy v roce 2019 hrát rovnocennou a plnohodnotnou roli člena Osmadvacítky a nebude jen "razítkovat" usnesení ostatních členů, pokud nebude na summity zvána.

Revokace článku 50

Logo

Donald Tusk sice kontroval, že se bude občas jednat o brexitu bez Británie, ale Mayová prý zanechala dojem tvrdé rozhodnosti a to i po pátečním soukromém pracovním obědě ve dvou s předsedou Evropské komise Junckerem, ze kterého ovšem neproniklo ven vůbec nic.

Britská premiérka se vrátila domů na pozadí oznámení asociace britských bank, že by se kvůli brexitu mohly začít na jaře stěhovat pryč z Británie. Téměř zároveň Mayová oznámila, že v pondělí bude jednat o brexitové spolupráci s vůdci zemských vlád Skotska, Walesu a Severního Irska, tedy včetně nasupené Skotky, Nicoly Sturgeonové a zoufalých Severoirů.

Prý v duchu dozrálého partnerství, ať už to znamená cokoliv, i když je známo, že Wales by odchodem z Evropské unie ztratil asi 200 tisíc pracovních příležitostí. Skotsko i Severní Irsko nechtějí o brexitu - hlavně o tom "tvrdém" - ani slyšet.

Otázkou ovšem stejně zůstává, zda i ten "lehký" parlament nakonec schválí, jestli to bude za zhoršující se hospodářské situace znamenat zhruba norské členství EFTA, tedy dál platit, ale nemít vliv na rozhodování. To pak bude revokace článku 50 a setrvání v unii vypadat velmi lákavě.

autor: jj
Spustit audio