Ministr Herman udělil v Národním divadle státní ceny a Ceny ministerstva kultury

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pondělí večer v Národním divadle ocenil spisovatele, scénáristy, překladatele, architekty a hudebníky státními cenami a Cenami ministerstva kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman

Daniel Herman | Foto: Martin Svozílek

„Sešli jsme se v Národním divadle, kde se přirozeně potkávají literatura, ta původní i ta překladová, s hudbou, výtvarným uměním, architekturou, případně i s filmem. Divadlo, a nejen to Národní, má v podstatě syntetický charakter – sjednocuje, propojuje. Stejně tak díla letošních laureátů. Dnešní udělené ceny jsou pro nás výrazem uznání umělcům, k nimž se chceme jako státní instituce přihlásit ne proto, abychom je zatížili odpovědností vavřínu, ale abychom jim vyjádřili úctu a vděk,“ řekl ministr kultury.

Státní cenu za literaturu pro rok 2016 obdržel Petr Král za titul Vlastizrady a to s přihlédnutí k celoživotnímu dílu. Za překladatelské dílo dostal státní cenu pro rok 2016 Pavel Dominik za překlad knihy Vladimira Nabokova Ada aneb Žár také s přihlédnutím k dosavadnímu dílu.

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla byla udělena Petr Oslzlému za celoživotní autorskou, dramaturgickou i organizační práci v oblasti alternativního a studiového divadla. Oslzlý byl také oceněn za svůj podíl na vyprofilování Divadla (Husa) na provázku. Tento soubor podle ministerstva kultury patřil svým uměleckým přínosem ke klíčovým organizacím kulturní scény sedmdesátých a osmdesátých let.

Cenu za šíření dobrého jména republiky získala olympionička Čáslavská a další osobnosti

Číst článek

Za celoživotní muzikologickou činnost mezinárodního významu byl oceněn Jan Kouba. Ten dostal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby. Cenu za přínos v oblasti výtvarného umění dostala Charlotta Kotíková. Byla oceněna za propagaci a prezentaci českého umění v zahraničí.

Cenu za přínos v oblasti architektury si odnesla Zdeňka Vydrová. Ministerstvo kultury ocenilo její dlouhodobou činnost městské architektky Litomyšle.

Za přínos v oblasti kinematografie a audiovize byli oceněni režiséři František Filip a Elmar Klos in memoriam.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme