Poslanecká sněmovna bude projednávat protikuřácký zákon. Platit by měl na konci května

Zákon o zákazu kouření v restauracích a na veřejných místech bude v úterý projednávat poslanecká sněmovna. Poslanci budou moci ve druhém čtení předložit pozměňovací návrhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Některými se už zabýval zdravotnický výbor na začátku října. Na příklad podpořil zákaz kouření během jízdy v autě s dětmi. Výbor byl ale proti návrhu Marka Bendy (ODS), který chce zavést kuřárny.

Bendovi se pojednání zdravotnického výboru nelíbilo, že se ministerstvo zdravotnictví pozměňovacími návrhy nezabývá. „Ministerstvo se nad návrhy nezamýšlí a říká: My jsme proti, protože koalice se tak dohodla. Je to takové lehoulince nedůstojné,“ řekl Benda.

Zákaz kouření může platit i v autech s dětmi. Návrh prošel zdravotnickým výborem

Číst článek

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nesouhlasí s jakoukoliv změnou vládní předlohy. „Dohoda předsedů všech tří koaličních stran byla taková, že předložíme znovu návrh tak, jak ho schválila sněmovna s výjimkou kuřáckých budek pana poslance Bendy, a v tomto znění ho podpoříme. Já tu dohodu držím,“ řekl Němeček.

Protikuřácký zákon je ve sněmovně už podruhé. Napoprvé ji většina zákonodárců, včetně poslanců vládního hnutí ANO, odmítla. Poslancům ANO se nelíbilo zřizování kuřáren, které navrhoval právě Benda.

Vládní koalice považuje zákon za svou prioritu. Původně měl platit od letošního Silvestra, ale účinnost nakonec posunulo ministerstvo až na konec května.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme