Polský prezident posmrtně povýšil amerického špiona CIA. Část lidí s oceněním nesouhlasí

Polský agent americké CIA se stal posmrtně generálem. Prezident Andrzej Duda povýšil plukovníka Ryszarda Kuklińského, často označovaného za největšího škůdce komunismu. V sedmdesátých letech minulého století předával Kukliński Američanům cenné informace o vojenských plánech Sovětského svazu a Varšavské smlouvy. Část Poláků s oceněním nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident posmrtně povýšil amerického špiona CIA. Část lidí s oceněním nesouhlasí

Polský prezident posmrtně povýšil amerického špiona CIA. Část lidí s oceněním nesouhlasí | Foto: Fotobanka Profimedia

„Je to zrádce!“ skandovali demonstranti při návštěvě Ryszarda Kuklińského v devadesátých letech. Jiní Poláci ho ale považovali a také dnes považují za hrdinu.

Kukliński se jako mladý důstojník polské armády zúčastnil invaze Varšavské smlouvy do Československa. Do té doby přesvědčený vlastenec, jehož otce - odbojáře - umučili nacisté, začíná pochybovat o smyslu a povaze komunismu. Poznamenalo ho natolik, že se rozhodl dobrovolně pracovat pro CIA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově povýšený generál Poláky stále rozděluje

V té době byl už plukovník Kukliński styčným důstojníkem pro Varšavskou smlouvu. Ideální pozice pro špiona, měl tak totiž přístup k cenným informacím. Předal Američanům postupně 35 tisíc stran dokumentů. Mimo jiné o rozmístění sovětských jaderných zbraní, technických parametrech jejich tanků a raket a nakonec o plánech nastolit v Polsku v roce 1981 válečný stav.

V roce 1981 ale musel narychlo emigrovat, protože mu hrozilo prozrazení. V komunistickém Polsku ho odsoudili k trestu smrti. Rozsudek byl zrušen až po pádu komunismu. Ale odmítal se o to zasadit první prezident Walesa, musel to udělat až jeho nástupce Alexandr Kawaśniewski.
Protože pro značnou část Poláků zůstává Ryszard Kukliński zrádce. Porušil přece vojenskou vojenskou přísahu. Umírá v roce 2004, aniž se dočkal v Polsku jakéhokoli ocenění.

To přichází až teď z rukou prezidenta Dudy, v podobě posmrtného povýšení na brigádního generála. Jeho příběh tím ale nepřestává Poláky rozdělovat.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme