Pátek: Naše vazby česko-slovenské

28. říjen 2016

Jaký vztah máte ke Slovensku a opačně, vy na Slovensku směrem na Moravu a do Čech? Zůstali vám i řadu let po rozdělení Československa v té druhé zemi dobří přátelé? Máte na Slovensku rodiče? Děti? Jezdíte na Slovensko rádi na dovolenou? Jaké vzpomínky vás ke Slovensku pojí? Rozumíme naše slovensky?

Dnes slavíme státní svátek. Roku 1918 byl v Praze vyhlášen samostatný československý stát. Dnes už zůstalo pouze samostatné Česko a Slovensko. Lidé na obou stranách ale na léta společného života nezapomínají.

Stále mnoho rodin pojí smíšená manželství, z jedné země do druhé se jezdí za prací, dovolené v Tatrách, nebo na Fatře vždy patřily k nejoblíbenějším. V televizi se dříve pravidelně střídala čeština se slovenštinou, a že jsme my Češi rozuměli slovenštině a opačně, to bylo naprosto normální a samozřejmé.

Ale co dnes? Rozumí například naše děti slovensky? Je slovenština pro češtinu dnes už cizí jazyk? Možný i vy jste se už nejednou setkali s tím, že nová generace Čechů a Slováků mívá čím dále tím více problémy s porozuměním a pomáhá si mezi sebou angličtinou.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.