Telekomunikační firma O2 překvapila analytiky. Zvýšila zisky o 8 procent

Telekomunikační firma O2 zvýšila své zisky. Za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 4 miliardy korun. To je víc, než předpokládali analytici. Firma své hospodářské výsledky zveřejnila v úterý ráno. Za rok 2016 očekává zisk 5 miliard korun. Vedení chce mimo jiné vyplácet akcionářům peníze nad rámec dividendy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Ze zveřejněných hospodářských výsledků se dá například vyčíst to, že její čistý zisk do září vzrostl o 8 procent. Za celý letošní rok očekává čistý zisk přes 5 miliard korun. Firma má v plánu vyplatit 90 až 110 procent z letošního zisku na dividendách.

Management také navrhuje vyplatit akcionářům peníze nad rámec dividendy. Chce postupně rozdělit až 11,2 miliardy korun, tedy 36 korun na akcii, z takzvaného fondu emisního ážia. Většinovým vlastníkem je investiční skupina PPF Petra Kellnera. Má více než 80 procent. Loni od O2 oddělila sítě a datová centra do společnosti CETIN.

O2 se také obchoduje na Pražské burze. Tam cena jejích akcií poslední dobou klesá, a proto se dá předpokládat, že oznámená dividendová politika by měla přispět k většímu zájmu investorů kupovat akcie společnosti.

Firmě O2 se podařilo zastavit dlouhotrvající pokles výnosů. Vsadila totiž na snižování nákladů a na poptávku po datových službách. Tato strategie má vyvážit pokles zájmu o pevné linky a propad výnosů z volání a SMS.

Zaměřuje se na nové služby, hlavně na budoucí příjmy z internetové televize, v současnosti nejrychleji rostoucí část byznysu firmy. Kvůli televizi po internetu domácnosti platí víc za pevné linky. Počet uživatelů O2 TV, která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, vzrostl o 12 procent na 220 tisíc.

Firma má téměř 5 milionů klientů. Více než polovina klientů v sítí používá chytrý telefon. Jeden a tři čtvrtě milionu zákazníků využívá internet v mobilu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme