Železné hory se dostaly na poštovní známku. Poprvé v historii

29. říjen 2016

Motiv místní krajiny se tak má rozšířit i k lidem za hranicemi kraje. Novou známku, která je v oběhu teprve pár dní, pokřtili v Chrudimi zástupci Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Geologové a výtvarníci, kteří se o tento přírodní kout dlouhodobě starají, prozradili, že známka vznikla tak trochu shodou několika šťastných náhod.

„Je to pohled Lovětínskou roklí směrem k Třemošnici směrem do údolí Doubravy. Je to nálada hluboce podzimní, jsou tam barevné bukové lesy, “ říká autor poštovní známky výtvarník a geolog Adolf Absolon.

Poštovní známku, které úplně poprvé v historii představujeme CHKO Železné hory, pokřtili v pátek v 21.října ve Vodních zdrojích Chrudim. Současně tam organizátoři otevřeli výstavu Jak vzniká poštovní známka.

Známka k výročí

Vedoucí Správy CHKO Železné hory Josef Rusňák přibližuje, kde vznikl nápad tuto známku vůbec vydat: „My jsme k tomu přišli opravdu jako slepý k houslím, protože to rozhodnutí padlo ze strany lidí, kteří jsou zodpovědní za vydávání známek. Vycházely známky, které se týkaly jiných chráněných oblastí. My jsme na to trochu čekali. Teď, když jsme to dostali k tomu výročí 25 let, je to věc, která vám udělá zákonitě radost.“

Poštovní známka Železné hory

Podle Julia Cacky má tato známka kvalitní provedení: „Umělecká hodnota známky je v daném případě, bych řekl, v současné době vysoká. Ta známka je kvalitní. Potom je hodnota sběratelská, ale ta se ukáže až po jisté době. Ta známka je teď úplně čerstvá, takže ta má hodnotu v podstatě nominálu.“

Pošta vydala hned milion kusů známek s motivem Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Část z nich zmizí ve sbírkách sběratelů a další část bude kolovat na dopisech a dalších poštovních psaních.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio