Vstup Ukrajiny do EU? Pro by byla polovina Ukrajinců. Porošenko mluví o roce 2020

Evropská unie zůstává pro Ukrajince přitažlivou. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění by vstup země do EU podpořila v referendu skoro polovina obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina a Evropská unie

Ukrajina a Evropská unie | Foto: flickr.com, Martin Schulz, CC BY-NC-ND 2.0

Jak moc se Ukrajincům chce stát se součástí EU? To zjišťoval průzkum Kyjevského mezinárodního sociologického ústavu. Skoro polovina obyvatel země v něm uvedla, že by se členství v unii nebránila.

Proti vstupu Ukrajiny do Evropské unie se v průzkumu vyslovilo 25 procent dotázaných. Stejný počet se nedokázal rozhodnout pro ani proti. Pokud by se referenda zúčastnili pouze rozhodnutí voliči, 66 procent by hlasovalo pro členství v unii a 36 procent proti.

Vstup Ukrajiny do Evropské unie se vzdaluje

Číst článek

Vstup Ukrajiny do Celní unie s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem podle průzkumu schvaluje 18 procent dotázaných a 55 procent je proti. Ankety se přitom zúčastnilo dva tisíce respondentů ve 110 ukrajinských městech a vesnicích.

A jaké jsou reálné šance Ukrajiny vstoupit do EU? Existuje šest kandidátů na členství, kteří jsou ve stadiu podání oficiální žádosti, a řada dalších států je na různých úrovních přistoupení. Mnoho členských zemí má však z přijímání nových států obavy. A platí to i pro Ukrajinu, přestože vykazuje silné proevropské tendence.

Střízlivě uvažuje i samotný Kyjev. Prezident Petro Porošenko už dříve uvedl, že by byl rád, kdyby byla jeho země připravena podat „seriózní žádost o členství“ do roku 2020. Mnoho dalších ukrajinských politiků je však přesvědčeno, že je to nepravděpodobné.

Martin Dorazín, Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme