Bylinková poradna: jak na prasklé koutky, stařecké skvrny, bradavice i modřiny

26. říjen 2016

Otec Pleskač prozradil, jak se léčí, když je nemocný, poradil, jak zpracovávat šípky i kořeny bylin. A odpovídal i na otázky posluchačů.

Podzimní viróza si před nedávnem našla i oblíbeného bylinkáře Adolfa Pleskače. V pravidelné poradně Apetýtu Marcele Antošové prozradil, že když už ho tyto potíže postihnou, léčí se výhradně pomocí bylinek.

„Obvykle mi tyhle nemoci hodně sedají na hlasivky. Tentokrát jsem používal likér z černého bezu, lichořeřišnici, rakytník, echinaceu a čaje. Ale všechno má svůj čas, chce to odpočinek, přecházení nemocí není dobré,“ poznamenal odborník na bylinky.

V první říjnové poradně se vrátili i k tématu zpracování šípků. Je u nich zásadní sbírat je dřív, než zmrznou, stejně jako plody rakytníku.

„Pokud chceme ze šípků získat vitamín C, tak je nesmíte vařit, tím byste jej zničili. Lépe je dát celé šípky do hrnce, nalít na ně vlažnou vodu a nechat 12 hodin macerovat. Nejlepší je používat šípky čerstvé,“ doplnil otec Pleskač.

Jiří Adolf Pleskač

V další poradně zase vysvětloval, jak zpracovávat kořeny rostlin, které se v tomto období sbírají. „Kořen či oddenek je potřeba pořádně očistit. Ideální na to bývaly staré bubnové pračky. Pak se podélně rozřízne a je třeba jej sušit pod umělým teplem do 50 stupňů. V tomto období už nemůžeme sušit přirozeným teplem někde na půdě, protože už žádné přirozené teplo není. Nikdy nepoužívejte nic, co začalo plesnivět,“ varoval v poradně, jejíž záznam si můžete poslechnout jako součást tohoto článku.

Otec Pleskač radí, jak na neduhy

Ale máme pro vás samozřejmě i konkrétní rady otce Pleskače na neduhy posluchačů.

Jak využít pelyněk na zlepšení trávení: S pelyňkem je třeba zacházet opatrně, bylinkář doporučuje pít maximálně jeden šálek denně po tři týdny.

Co na modřiny: Ideální je nastrouhat čerstvý kostival na gázu, namazat postižené místo sádlem a přiložit.

Jak podpořit činnost štítné žlázy spolu s léčbou: Z potravin jsou vhodné mořské ryby, hlavně sardinky, potom třešňové a višňové kompoty a mořské řasy. Ty se dají užívat samostatně nebo přidávat do polévky.

Jak dlouho pít čaj na dnu: Léčivé čaje se zpravidla užívají 6 až 8 týdnů, potom se udělá 3 týdny přestávka a pak se k čaji lze vrátit. Počet takových kúr závisí na stavu konkrétního nemocného.

Jak se zbavit takzvaných stařeckých skvrn na rukou: Velmi dobře funguje olej s otropestřece mariánského.

Co užívat na posílení nervů: tinktura z rhodioly, kozlíkové kapky, lískové ořechy, slunečnicová a dýňová semena.

Co pomáhá při prasklých koutcích: Rakytníkový olej nebo netřesk střešní. U něj se ulomí listy, naškrábou se na sterilní gázu nebo se přímo rozříznutým listem masíruje postižené místo.

Při podváze a problémy s přibíráním na váze: užívat dvakrát denně macerát z puškvorce. Polévková lžíce oddenku puškvorce se přes noc namočí do čtvrtlitru nebo půllitru studené vody. Ráno ohřát na teplotu těla, přecedit a pít lok před jídlem a lok po jídle.

Jak se zbavit bradavic: propolis naložit do lihu, kal z něj dát na sterilní gázu a přiložit na bradavici.

autor: ska
Spustit audio