Ukázali jsme, že sport neřídí neschopní bafuňáři, říká jediný kandidát na šéfa olympioniků Kejval

Volební plénum rozhodne o novém vedení Českého olympijského výboru na další čtyři roky. Jediným kandidátem na předsedu je současný šéf Jiří Kejval. Hlavními úkoly jsou příprava české účasti na dalších olympijských hrách. Hledá se také metodika rozdělování financí ze státního rozpočtu. ČOV chce také získat víc prostředků od firem působících na českém trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval

Jiří Kejval | Foto: Markéta Kmoníčková

Čím si vysvětlujete, že se nenašel v českém sportu protikandidát, který by se s vámi utkal o post předsedy?

Určitě by se nějaký našel, ale v rámci sportovního prostřední došlo ke konsenzu a myslím, že je to lepší varianta než volby na schůzi. V prvních dvou letech uplynulého volebního období jsme hledali modus vivendi rozdělení kompetencí. Jaká organizace se o co bude starat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Priority ČOV pro další období zjistil Jiří Chum

Od té doby, co se nám to podařilo dát dohromady, tak si myslím, že práce na zlepšení pozice sportu v České republice nám jde od ruky.

Když se ohlédnete za čtyřletým obdobím, po které jste byl v čele Českého olympijského výboru, co byste vyzdvihl jako největší úspěch?

Je to zlepšení jména českého sportu. Na začátku v roce 2012 bylo krátce po krachu Sazky a financování českého sportu. Tehdy bylo vykreslení sportovního funkcionáře pokřivené a negativní. Cítím, že za čtyři roky se podařilo přesvědčit občany, média i politiky, že sport nevedou jen neschopní bafuňáři, ale jsou to stovky a tisíce lidí, které jsou zapáleny pro sport.

Někdo vám může vyčítat, že za vaší vlády se Český olympijský výbor nechoval úplně apoliticky a při posledních volbách do Senátu jste podpořili dva kandidáty (Jiřího Šlégra za ČSSD a Jozefa Regece za Stranu soukromníků). Proč?

Byl bych pokrytec, kdybych nepodpořil olympijského vítěze, který se poprvé dostal do druhého kola senátních voleb. Senátní volby nejsou volby politických stran, ale osobností. Jiří Šlégr pro český sport udělal hodně dobrého a znám ho jako vysoce charakterního člověka.

Na Výkonném výboru ČOV jsme se domluvili, že ho podpoříme, konzultovali jsme to i s Mezinárodním olympijským výborem. Jozefa Regece jsme v prvním kole podporovali pouze písemně, ve druhém kole jsme ho chtěli podpořit i osobně, ale Jožka se tam bohužel nedostal.

Český olympijský výbor čeká volba předsedy. Jediným kandidátem je dosavadní šéf Kejval

Číst článek

Co bude vaší prioritou pro další čtyřleté období, pokud budete zvolen?

Prioritním úkolem je připravit českou reprezentaci na následující OH, olympijské hry mládeže a další akce. Ze všeobecných věcí bychom chtěli vytvořit podmínky pro naše špičkové sportovce, aby byly srovnatelné se soupeři, což ve většině případů zdaleka není.

Prostředky bychom k tomu chtěli získat principem společenské odpovědnosti firem. Česká republika za západní Evropou hodně zaostává. Tam je financování vrcholového sportu naprosto běžnou součástí rozpočtu velkých firem. To u nás chybí a v minulém období se na to nedostalo.

Poslední věc je otázka digitální komunikace. Zjistili jsme, že nejmladší generace komunikuje především těmito kanály. Chceme udržet mládež u sportu a získat mládež pro sport, tak bychom tuto formu komunikace chtěli podporovat.

Jiří Chum, Petr Kadeřábek, Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme