Odbory: Důl Paskov skončí přístí rok v lednu. Peníze na odstupné ale nejsou

Těžební firma OKD plánuje uzavřít Důl Paskov nejpozději 31. ledna příštího roku. Oznámilo to podle odborů vedení společnosti. Firma ale nemá peníze na vyplácení odstupného podle kolektivní smlouvy. OKD je už téměř půl roku v úpadku. Stále ale není jasné, kdy přijdou o práci horníci z nejvíce ztrátových dolů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Vybledlé oznámení na nástěnce u ředitelství OKD potvrzuje, že odboráři jsou ve stávkové pohotovosti už osm měsíců. Nejistota ohledně toho, kdy budou horníci v Dole Paskov fárat naposledy, je znát všude.

Konec ztrátového dolu k 31. lednu a zrušení sociálního programu pro horníky, takový je plán vedení firmy, řekl po dalším společném jednání jeden z odborových předáků v OKD Jiří Zátopek. Nikdo ale podle něj neví, co propuštění dostanou. Jestli vůbec něco.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle hornických odborů chce vedení společnosti OKD uzavřít ztrátový Důl Paskov nejpozději za čtvrt roku. Nemá ale peníze na vyplácení odstupného. Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Knitl.

„Na odstupné podle sociálního programu, který byl schválen v roce 2014, nemá. Je tam garantován až dvanáctinásobek. Navíc jsme se teď dověděli vlastně to, co už jsme věděli, že zatím nemají ani na ten trojnásobek,“ dodává Zátopek.

Odhaduje, že výpovědi by se mohly na Paskově rozdávat zhruba za měsíc. „Jelikož zase tvrdí, že nemusejí dodržet ani zákonné lhůty ve výpovědích, když je firma v insolvenci, tak je chtějí rozdávat někdy v listopadu. Nevím,“ krčí rameny odborář.

Cena uhlí prudce roste. Zdražování může ovlivnit útlum těžby v OKD, říká analytik

Číst článek

Všechny termíny a podrobnější informace zatím končí u věřitelského výboru. Ještě o ničem nerozhodl. „Do té doby, než dostaneme i jejich nějaké zásadní stanovisko, rozhodli jsme se, že situaci okolo dolu Paskov nebudeme komentovat,“ konstatoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Odboráři mají strach z nepokojů a protestů přímo na šachtách. Předseda největší odborové organizace na dolech Jaromír Pytlík i proto nechce spekulovat o tom, co bude dál.

Na Dole Paskov pracuje zhruba 1600 lidí. Mnoho z nich řeší nejistotu tak, že jsou doma na nemocenské.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme