Obchodní řetězce stahují miliony polských vajec kvůli salmonelóze. Jak je poznat?

Z trojice obchodních řetězců mizí asi tři a půl milionu vajec. Hrozí totiž, že obsahují bakterii salmonely. Z regálů je stahují Kaufland, Tesco a Ahold, který provozuje obchody Albert. Nebezpečná vejce už neprodávají obchody Kaufland. Společnost je stáhla z prodeje hned potom, co ji o riziku v pondělí informovala Státní veterinární správa. Podobně postupuje i Tesco a Albert.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce

Vejce | Foto: Fotobanka Pixabay

„Na základě zjištění Státní veterinární správy jsme již od včerejšího dne začali stahovat vejce od polského dodavatele. I v současné době to probíhá,“ uvedl ve středu mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Jiří Mareček, mluvčí společnosti Ahold, která v Česku provozuje prodejny Albert, řekl, že z prodeje stáhli vejce v balení po deseti kusech označená jako Basic.

„Jednalo se o výrobky s trvanlivostí do 15. 11. tohoto roku od firmy Wozniak. Zákazníci, kteří si uvedený výrobek zakoupili, mohou zboží v kterémkoli z našich obchodů vrátit a samozřejmě dostanou zpět peníze,“ doplnil.

Až miliony vadných vajec

Prodejny Kaufland všechna podezřelá vejce, která by mohla obsahovat bakterii salmonelózy, stáhly. Stejně postupuje právě i Albert a Tesco. Riziková vejce jim dodala firma z Polska

Podle Státní veterinární správy by ve skladech a na prodejnách řetězců mohlo být ještě 2,67 milionu vadných vajec.

Kontroloři stahují 3,5 milionu vajec kvůli salmonelóze. Jsou z Polska

Číst článek

Z vajec se už dřív nakazili lidé z Nizozemska, Norska nebo Chorvatska. V Česku se problém začal řešit až v pondělí, prodleva nastala kvůli vyšetřování. Když lékaři odhalili, že za nemoc můžou vejce, museli veterináři zjistit, odkud zboží přišlo. Ukázalo se, že vejce pochází z několika chovů v Polsku.

„Zjišťovali, kam vejce z chovů šly. V pondělí v 19.56 jsme se dozvěděli, že šly i do České republiky,“ řekl Jan Váňa z veterinární správy.

„Nikdo skutečnou závadnost na českém trhu nepotvrdil, že jsou ta vajíčka skutečně kontaminována. Zatím víme, že nemáme prodávat vajíčka polského původu s datem spotřeby do 15. 11,“ řekl viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a ředitel kvality obchodního řetězce Albert Pavel Mikoška.

Jak závadná vejce zákazníci poznají?

„Na obalech vejec musí být uvedeny dva kódy, to znamená PL 30221304 nebo PL 30221321,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Závadné šarže mají dobu trvanlivosti do 22. 10., 25. 10., 31. 10., 3. 11, 4. 11., 5. 11., 6. 11., 7. 11., 8. 11., 10. 11., 13. 11., 14. 11. a 15. 11. letošního roku.

Pokud spotřebitelé najdou závadné vejce doma, měli by je vrátit tam, kde je koupili. Kompletní seznam rizikových šarží vajec najdete na internetových stránkách Státní veterinární správy.

Nejedná se o první polské potraviny, které musel stát stáhnout z trhu. Podobný problém byl před rokem s polským kuřecím masem a falešným máslem. Před čtyřmi lety byly z Polska dovezeny uzeniny, které obsahovaly posypovou sůl.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme