Nový důkaz v kauze Brady? Mám zajímavou zprávu, psal ministr Herman svému strýci v e-mailu

Spor mezi ministrem kultury a Hradem pokračuje. Daniel Herman z KDU-ČSL zveřejnil e-mail, který zaslal svému strýci už 8. září po schůzce se Zemanem na slovenském velvyslanectví. Jiřího Bradyho v něm informuje o plánované schůzce s dalajlamou i údajném vydírání ze strany prezidenta republiky. Celá kauza kolem státního vyznamenání pro Bradyho přitom odstartovala až 21. října. Herman podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pokračuje v ostudě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman

Daniel Herman | Foto: Martin Svozílek

Ministr kultury Daniel Herman údajně napsal svému strýci 8. září e-mail. "Mám zajímavou zprávu. Dnes jsem na slovenské ambasádě mluvil s prezidentem Zemanem. Řekl mi, že Tvé vyznamenání na 28. 10. schválil," uvedl v něm Herman.

"Ale hned dodal, že jestli se setkám s dalajlamou, který má přijet v polovině října do Prahy, tak že to zruší. Slyšeli to ještě dva ministři (Mládek a Ťok) a slovenský velvyslanec Weiss, kteří u toho byli," dodal ministr kultury.

Emailová komunikace Daniela Hermana s Bradyovými po Hermanově schůzce s prezidentem Zemanem na slovenském velvyslanectví | Foto: Lara Brady

Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO před několika dny sice potvrdil, že na slovenské ambasádě byl, soukromému rozhovoru prezidenta Zemana s ministrem kultury Hermanem ale prý nevěnoval pozornost.

Ovčáček: Podivné důkazy

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD novinářům sdělil, že byl svědkem rozhovoru prezidenta Miloše Zemana s ministrem kultury Danielem Hermanem na slovenské ambasádě. V době, kdy jejich debatu sledoval, prý ale nepadlo nic o udělování státních vyznamenání nebo o Hermanově strýci Jiřím Bradym.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček označil e-maily za "podivné" důkazy. "Ministr Herman pokračuje v ostudě. Jako náhlý 'důkaz' má posloužit podivný mail," napsal mluvčí na sociální síti Twitter.

Rychetský zkritizoval Zemana. Neomalenost, napsal kvůli neudělení vyznamenání Bradymu

Číst článek

Spor o vyznamenání

Aféru odstartovalo Hermanovo vyjádření, podle kterého mu Zeman řekl, že jeho strýce Jiřího Bradyho škrtne ze seznamu oceněných, pokud se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Informoval o tom v pátek 21. října server Aktuálně.cz.

Jiří Brady na seznamu vyznamenaných údajně nejprve byl. Herman se s dalajlamou setkal minulý týden, Brady se ale na seznamu předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD ke spolupodpisu už neobjevil.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

Hrad tuto verzi odmítá s odůvodněním, že Brady na seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Mluvčí prezidenta Ovčáček popřel, že by Miloš Zeman v seznamu vyznamenaných škrtal. Podle jeho vyjádření byl dokument už nějaký čas uzavřen.

Prezident podle svého mluvčího zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti.

Státní vyznamenání nelze vynucovat nátlakovou kampaní, řekl Ovčáček o kauze Brady. Forejt otázky smetl

Číst článek

"Aby dal najevo, že k neudělení vyznamenání panu Bradymu nemá politické motivy, je pan prezident připraven učinit gesto dobré vůle a zvážit ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti," uvedl v úterý na tiskové konferenci Ovčáček.

Brady ale podle své ženy Terezy o ocenění z rukou prezidenta republiky za současné situace nestojí. K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli aféře nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme