Čína vyhlásila hon na lišku. Po podezřelých z porušování zákonů pátrá po celém světě

Si Ťin-pching vyhlásil boj s korupcí. Vznikl kvůli tomu tým, který po lidech zapletených do daňových úniků nebo počítačové kriminality pátrá po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching si zatýkáním vysoce postavených funkcionářů pravděpodobně upevňuje moc

Čínský prezident Si Ťin-pching si zatýkáním vysoce postavených funkcionářů pravděpodobně upevňuje moc | Zdroj: Reuters

Hon na lišku je krycí název pro boj s korupcí, který vyhlásil generální tajemník Komunistické strany Číny Si Ťin-pching.

Policie a prokuratura vytvořily společný tým, který operuje po celém světě a na základě informací vyšetřovatelů a finančních úřadů pátrá po občanech Číny, kteří jsou podezřelí ze závažného porušení čínských zákonů. Jde o lidi, kteří jsou zapleteni do daňových úniků, zpronevěry nebo počítačové kriminality.

Striktní dodržování zákonů

Čínská prokuratura tvrdí, že pátrací týmy striktně dodržují zákony dané země. Čili že se spojí s místní policií a diplomatickou cestou se snaží o vydání těchto lidí nebo celé skupiny zpět do Číny.

Podle informací čínského ministerstva spravedlnosti se čínským „lovcům lebek“ podařilo od května letošního roku dostat zpět do kontinentální Číny už skoro 640 podezřelých. Dopadli je v sedmi desítkách zemí světa.

Kdo povede Čínu? V Pekingu probíhá 'mocenská předehra' k výběru nové hlavy státu

Číst článek

Například Arménie na začátku září nařídila okamžitou deportaci 129 lidí, kteří jsou podezřelí z toho, že se podíleli na podvodech s mobilními telefony, telefonními kartami a obchodováním přes internet. Z těch 129 lidí bylo 78 občanů Tchaj-wanu, zbytek byli lidé s pasem Čínské lidové republiky.

Do Jerevanu tehdy přiletěl z Číny letecký speciál a deportované si přímo v Arménii převzala čínská policie. Úplně stejný průběh měla i akce v Kambodži - letos v létě tam přiletělo 90 čínských policistů a eskortovali do Číny 39 lidí, které podezírá z internetových podvodů.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme