Gazprom zvažuje zrušení projektu Nord Stream 2, projekt kritizovalo i Česko

Ruská plynárenská společnost Gazprom zvažuje odstoupení od plánovaného plynovodu Nord Stream 2. Ten měl vést na dně Baltského moře a obejít stávající tranzitní země východní a střední Evropy. Podle informací Reuters by Gazprom mohl rozhodnutí oznámit evropským partnerům první týden v listopadu. Projekt kritizovaly některé evropské země včetně Česka a Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EK možná obviní ruský Gazprom ze zneužití dominantního postavení, může mu udělit mnohamiliardovou pokutu

EK možná obviní ruský Gazprom ze zneužití dominantního postavení, může mu udělit mnohamiliardovou pokutu | Zdroj: Reuters

„Nikdo neví, co se stane,“ citoval Reuters svůj zdroj z Gazpromu s tím, že budoucnost plynovodu Nord Stream 2 je nejistá. Záměr totiž čelí politickým i regulačním překážkám.

Spojené státy a stejně jako někteří členové osmadvacítky varovaly, že by plynovod zvýšil závislost Evropy na Rusku, a tím ohrozil její energetickou bezpečnost. Evropská unie odebírá z Ruska asi třetinu své roční spotřeby plynu.

Gazprom už posílá plyn do Německa přes Baltské moře dvojitým podmořským plynovodem Nord Stream. Navrhovaný projekt Nord Stream 2 počítá s dalším dvojitým potrubím, které zdvojnásobí kapacitu přepravy na 110 miliard metrů krychlových ročně.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme