Prioritou je mládež a podpora špičkových sportovců, říká na startu nového funkčního období Kejval

Existují ve sportu i zápasy, u kterých je o výsledku jasno víceméně předem. Jeden z nich se ve středu hrál v budově České národní banky v Praze, kde Český olympijský výbor zvolil za svého předsedu znovu Jiřího Kejvala. A k tomu i celé vedení na další čtyři roky. Na hlavní funkce dokonce kandidovalo méně lidí, než kolik jich bylo možné zvolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta (vlevo) a Jiří Kejval

Miroslav Pelta (vlevo) a Jiří Kejval | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Přesto se hlasování na chvíli zaseklo při návrhu, aby se také místopředsedové volili veřejně.

Delegáti to nakonec těsnou většinou přijali a potom zvedli dostatek rukou pro všechny čtyři ze čtyř kandidátů, mezi nimi také pro šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu.

„Fotbal je nejpopulárnější a největší sport v České republice, takže si myslím, že ta pozice, kterou teď budu v ČOV zastávat, má určitě pro fotbal hodnotu. Motivací nejsou peníze, motivací je to, že má český fotbal zastoupení v nejvyšších orgánech – jak v České unii sportu, tak v Českém olympijském výboru. Myslím, že kdybychom tam zastoupení neměli, tak by to byl problém,“ říká Miroslav Pelta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedou Českého olympijského výboru bude i v příštích čtyřech letech Jiří Kejval

Dalšími novými místopředsedy jsou za volejbal Zdeněk Haník, za lyžování Roman Kumpošt a ve funkci zůstává předseda atletického svazu Libor Varhaník. O deset míst ve výkonném výboru ČOV bylo nakonec jenom devět zájemců. Všichni byli zvoleni a od staronového šéfa si hned mohli vyslechnout, o co v dalších letech Olympijskému výboru půjde.

„V otázce přístupu mládeže ke sportu jsme si jednoznačně ukázali, že není pravda, že děti nechtějí sportovat. Myslím si, že děti nemají dostatek příležitostí a ve své podstatě ani nevědí, že sport existuje. Takže to je pro nás priorita číslo jedna,“ vysvětluje Jiří Kejval.

Kejval zůstává v čele Českého olympijského výboru i další čtyři roky. Ve volbě neměl protikandidáta

Číst článek

„Tou druhou je pak vrcholový sport. Jsme kritizováni, že se staráme hlavně o ten bazální sport. A to chceme změnit. Chceme udělat takový 'top tým', složený ze sportovců, kteří mají šanci na olympijské medaile. Těm chceme vytvořit takové podmínky, abychom příště neměli sedm bronzů, ale třeba sedm zlatých medailí,“ naráží šéf ČOV na českou bilanci na nedávných hrách v Riu

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme