Rekordní náskok? Clintonová předstihla Trumpa o 14 procent, tvrdí průzkum

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová má rekordní náskok 14 procent nad svým rivalem Donaldem Trumpem, informovala agentura AP o společném volebním průzkumu se společností GfK.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová s Donaldem Trumpem při debatě v St. Louis

Hillary Clintonová s Donaldem Trumpem při debatě v St. Louis | Zdroj: Reuters

Clintonovou by podle průzkumu volilo 51 procent dotázaných, Trumpa 37 procent. Za náskok podle agentury může rostoucí voličská základna mezi demokraty, masivní kontaktní kampaň a stoupající nadšení jejích stoupenců, a to i mezi republikány.

Clintonová vede podle většiny předvolebních průzkumů z minulých týdnů. Její náskok se pohyboval mezi čtyřmi a dvanácti procenty. Analytici se proto domnívají, že je demokratická kandidátka velmi blízko bodu, kdy její vítězství bude nezpochybnitelné.

Nechutná ženská, zaútočil Trump na Clintonovou. Ani poslední debata se neobešla bez urážek

Číst článek

Clintonovou podporuje 90 procent demokratických voličů, ale také 15 procent republikánů, tvrdí průzkum AP/GfK. Asi 74 procent respondentů je nyní přesvědčeno o jejím vítězství. V září jich bylo 63 procent. Podle jiného průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos už většina Trumpových stoupenců nevěří v jeho vítězství. Vítězství Trumpa tipuje 40 procent republikánů, vítězství demokratky 41 procent republikánů. V září to ještě bylo 58 procent republikánských voličů.

Federální vládu budu řídit jako své podniky, řekl Trump

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump přerušil svou předvolební kampaň, aby ve středu formálně otevřel svůj nový hotel ve Washingtonu. Rekonstruovaná budova bývalé pošty je v provozu už měsíc, oficiálně byl ale provoz zahájen až ve středu.

Vytáčky s uznáním ‚zmanipulovaných‘ voleb? Taktika spálené země se Trumpovi může vymstít

Číst článek

Trump International Hotel je podle něj příkladem jeho podnikatelských úspěchů a odhodlání „dát věci do pohybu“ ve prospěch Američanů. „Tento projekt ukazuje, co je možné, pokud tým pracuje společně, ve prospěch společné věci,“ řekl. Také řekl, že v případě vítězství bude řídit federální vládu stejně jako svoje podniky.

Přerušení předvolební kampaně dva týdny před volbami je podle expertů krajně neobvyklé. „Zdi se hroutí. Nechová se jako člověk, který má v prezidentských volbách šanci vyhrát,“ prohlásil republikánský stratég Steve Schmidt, který označil Trumpovo chování za „nevysvětlitelné“.

Trump často během kampaně poukazoval na své podnikatelské úspěchy a nezřídka požádal ve svých hotelech a letoviscích předvolební mítinky. Štáb Hillary Clintonové zpochybňuje Trumpovy obchodní kvality a poukazuje na přešlapy a bankroty jeho podniků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme