Cenzura? Byl bych opatrný. Neodvysílání Krausova pořadu však může Primu poškodit, říká mediální analytik

Důvodem pro neodvysílání dílu Show Jana Krause s Jiřím Bradym, Annou K. a dalšími podle Filipa Budáka z PR oddělení Primy bylo, že tvůrci včas nedodali kopii dílu. To ale dramaturgyně pořadu Simona Matásková odmítla. Podle mediálního analytika z Univerzity Karlovy Jana Jiráka je televize suverén a o dramaturgii programu může rozhodovat, jak chce. „Není to zásah ve smyslu útoku na televizi. Rozhoduje o ní ten, kdo do ní investoval," uvedl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D.

Prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D. | Foto: Marián Vojtek

Může soukromá televize neodvysílat pořad proto, že nesouhlasí s politickým názorem svých hostů?

Přísně vzato, soukromá televize může učinit jakékoliv rozhodnutí ohledně dramaturgie svého programu, pokud se to pohybuje v mezích zákona. Není důležitá motivace, vysílatel je v tomto směru suverén.

Jak je to v případě, kdy televizi někdo dodává program takzvaně na klíč, což se týká většiny programů TV Prima? Jsou tyto věci dostatečně ošetřené ve smlouvách mezi oběma stranami?

Nejsem právní expert, ale předpokládám, že si smluvní strany hlídají to, aby pravidla výroby, předání a podobně byla jasným způsobem ve smlouvách definovaná. Z tohoto pohledu nezáleží na tom, zda je to produkce zvnějšku, jestli je to dodaný pořad nebo si ho televize vyrábí sama. Podstatné je, že vysílatel je odpovědný za obsah, sestavení programu a může činit příslušná rozhodnutí.

Brady s Hermanem vystoupili v Show Jana Krause. TV Prima díl neodvysílala, nasadila reprízu

Číst článek

TV Prima má smlouvu s Janem Krausem na satirický pořad. Může se televize v případě, že tým pořadu dodá jiný formát, rozhodnout, že ho neodvysílá?

Pokud jí v tom nějakým způsobem nebrání smlouva s příslušným producentem, tak myslím, že to klidně udělat může a nikdo jí asi nemůže bránit.

Jsou nějaké obecně stanovené hranice či pravidla pro politicky laděné pořady na soukromých televizích? Nebo je to tak, jak si je televize sama nastaví?

Hlavním korektorem toho, jak mohou vypadat politické pořady, což nevím, zda je tento případ, je provozovatel, tedy držitel licence. Drží-li se v mezích zákona, je v tomto případě suverén. Byl bych opatrný se silnými slovy, jako je zásah a cenzura. Není to zásah ve smyslu útoku na televizi. Rozhoduje o ní ten, kdo do ní investoval.

Může to, co teď TV Prima řeší, poškodit její pověst?

To je jiná věc a to myslím, že může. Ocitáme se nikoliv na poli toho, co smí a nesmí, ale na poli toho, co je společenské a kulturně přijatelné. To už je jiná kategorie.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme